Gyűrűk ura: Pontot tett a bíró egy egészen bizarr szerzői jogi ügyre!

MOZI HÍREK – Végre megszületett az ítélet az Amazon és a Tolkien Estate közelmúltbeli peréről, amelyet egy harmadik fél, egy olyan Gyűrűk ura író indított, akinek a két céghez nincs köze és nem birtokolja a szerzői jogokat sem – és mégis azt állította, hogy az ő szerzői jogait sértették meg. Az ügy végére most a per ítéletével pont került.

 

A Gyűrűk Ura egy J.R.R. Tolkien által megalkotott fantasy franchise, amely az ő regényein és versein alapul. A néhai J.R.R. Tolkien hagyatéka éberen védte szellemi tulajdonjogait, és nem adott engedélyt műveinek adaptációjára vagy folytatására. Ez azonban nem tántorított el egyes rajongókat és írókat attól, hogy megpróbáljanak tőkét kovácsolni az eredeti trilógia sikeréből, amelyet Peter Jackson kasszasikeres filmsorozattá adaptált.

Az egyik ilyen író, Demetrious Polychron azt állítja, hogy megírta A király barátsága című regényt, amely a LOTR nem engedélyezett folytatása. Azt állítja továbbá, hogy az Amazon és a Tolkien-hagyaték megsértette a szerzői jogait A Gyűrűk Ura forgatásával: The Rings of Power (A hatalom gyűrűi) című művével, amely állítása szerint az ő regényén alapul.

Demetrious Polychron, egy fanfiction-író, aki 2017 óta készít LOTR által ihletett történeteket, még ugyanebben az évben bejegyeztette regényét az amerikai szerzői jogi hivatalnál, és 2022-ben ki is adta azt. Azt állítja, hogy bár regényét A Gyűrűk Ura és J. R. R. Tolkien ihlette, mégis teljesen eredeti alkotás.

Polychron komoly vádakat fogalmazott meg az Amazon és a Tolkien-hagyaték ellen, azt állítva, hogy a Gyűrűk Ura című sorozathoz számos elemet kisajátítottak a regényéből: A hatalom gyűrűi című, 2022-ben debütáló sorozathoz. Azt állítja, hogy a beleegyezése és elismerése nélkül használtak fel karaktereket, verseket, cselekménypontokat és témákat a művéből. A szerzői jogok megsértése miatt 250 millió dolláros kártérítést követel – számolt be róla a Deadline.

2019-ben a Polychron felvette a kapcsolatot J.R.R. Tolkien unokájával, Simon Tolkiennel, hogy bemutassa a regényét, és kérje a hagyaték felülvizsgálatát. Azt állítja azonban, hogy Simon visszautasította a javaslatát anélkül, hogy visszajelzést vagy útmutatást adott volna. Ezt követően 2020-ban elküldte regénye egy példányát Simon lakhelyére, de nem kapott választ – írja az IGN.

Miután felfedezte, hogy a LOTR alapján készül A hatalom gyűrűi című regény, Polychron 2023 áprilisában jogi lépéseket kezdeményezett az Amazon és a Tolkien-hagyaték ellen. A Los Angeles-i szövetségi bíróságon 2023. április 20-án nyújtott be keresetet, amelyben 250 millió dolláros kártérítést követel a szerzői jogok megsértése miatt.

 

Mi volt a döntés a LOTR-perben?

 

Steven V Wilson bíró nemrég döntött Polychron Amazon és a Tolkien-hagyaték ellen indított perében. A bíró elutasította a Polychron követeléseit, indokolatlannak és komolytalannak minősítve azokat – írja a The Guardian. Továbbá korlátozta Polychron-t, megakadályozva, hogy könyvének bármely példányát eladja, és hogy kiadja a tervezett folytatásokat.

Döntésében a bíró megállapította, hogy Polychron nem terjesztett elő érvényes igényt a szerzői jogok megsértésére, mivel nem tudta bizonyítani, hogy az Amazon vagy a Tolkien-hagyaték hogyan másolta volna le a regénye bármely védett elemét. A bíró továbbá nem talált bizonyítékot arra, hogy Polychron a regényét az Amazon vagy a Tolkien Estate által készített sorozat előtt bejegyeztette vagy közzétette volna.

A bíró kiemelte, hogy Polychron csak egyetlen online adatbázisban regisztrálta a regényét a megjelenés után, ami ellentmond annak az állításának, hogy a regényt azelőtt regisztrálta, mielőtt azt a Creative Commons licenc alapján ingyenesen elérhetővé tette volna az interneten. A bíró emellett megállapította, hogy nem volt bizonyíték arra, hogy Polychron elküldte volna regénye másolatát Simon Tolkiennek, az Amazon vagy a Tolkien-hagyaték bármely képviselőjének, mielőtt jogi lépéseket tett volna.

Vagyis a bíró arra a következtetésre jutott, hogy Polychron ténylegesen engedély nélküli származékos művet hozott létre azzal, hogy regényének online változatát az Amazon vagy a Tolkien Estate engedélyének megszerzése nélkül tette közzé. Ezért nem tarthatott igényt a regényén alapuló sorozatgyártásuk tulajdonjogára vagy szerzőségére.

A bíró továbbá elutasította Polychron 250 millió dolláros kártérítési igényét, mivel azt túlzottnak, alaptalannak és a közrenddel ellentétesnek ítélte. Polychron-t kötelezték, hogy semmisítse meg könyve minden fizikai és elektronikus másolatát, és hamis tanúzás terhe mellett tegyen nyilatkozatot. Utasították továbbá, hogy fizessen 134 000 dollárt az Amazon és a Tolkien Estate jogi költségeiért. A BBC szerint a Tolkien Estate brit ügyvédje, Steven Maier, a Maier Blackburn ügyvédi irodától az ítélet után nyilatkozatot adott ki:

„Ez fontos siker a Tolkien Estate számára, amely nem fogja megengedni, hogy jogosulatlan szerzők és kiadók ilyen módon pénzzé tegyék JRR Tolkien közkedvelt műveit. Ez az ügy A Gyűrűk Ura szerzői jogainak súlyos, kereskedelmi alapon elkövetett megsértését jelentette, és a hagyaték reméli, hogy a végleges tiltó határozat és az ügyvédi díjak megítélése elegendő lesz ahhoz, hogy elrettentsen másokat, akiknek hasonló szándékai lehetnek.”

A Polychron és az Amazon, valamint a Tolkien-hagyaték között A Gyűrűk Ura vitája miatt indított pert a bíró elutasította, mivel úgy ítélte meg, hogy a Polychronnak nem volt érvényes igénye a szerzői jogok megsértésére. A bíró döntése lehetővé teszi, hogy az Amazon és a Tolkien-hagyaték továbbra is gyárthassa és terjeszthesse sorozatát a nyilvánosság számára. A per egyben rávilágít a rajongói fikciók íróinak jogi kockázataira is, akik mások műveiből az engedélyük vagy elismerésük nélkül próbálnak hasznot húzni.

Forrás: GameRant

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu