Sherlock: A társalkotó tovább nehezítette Cumberbatch 5. évadbeli visszatérését

MOZI HÍREK – Mark Gatiss, a „Sherlock” társalkotója, új projektjében tett szereposztási döntésével még bonyolultabbá tette Benedict Cumberbatch karakterének, Sherlock Holmesnak a visszatérését.

 

A Gatiss és Steven Moffat által létrehozott BBC-sorozat, a „Sherlock” a híres detektív egyik legjobb adaptációjaként indult, Benedict Cumberbatch főszereplésével és Martin Freeman mint hűséges segédje, Dr. John Watson szerepében. A modern londoni környezetbe helyezve a „Sherlock” 2010-ben három epizóddal debütált. Az első szezon nagy siker volt, és ezt követően még három hasonló formátumú szezon következett, összesen 13 epizóddal, beleértve egy különkiadást is, mielőtt a 4. évaddal 2017-ben véget ért. Azóta sok szó esett egy lehetséges 5. évadról.

A BBC adaptációja kritikai elismerést és erős nézettséget hozott négy évados futása során, de általános vélemény szerint a „Sherlock” a 2. évad után vesztett nagyszerűségéből, mivel az utolsó két évad nem hozta meg az első két évad varázsát és minőségét. Hat évvel később az 5. évad még mindig nem valósult meg, és sok megbeszélés folyt a történet lezárásáról egy „Sherlock” filmmel. Bár a társalkotó Moffat elmondta, hogy kész lenne az 5. évadra (a GQ szerint), Cumberbatch és Freeman nagyon elfoglaltak lettek, különösen az MCU-ban betöltött szerepeik miatt. Most azonban úgy tűnik, az egyik sorozatalkotó még több akadályt gördített az új rész elé.

Gatiss új projektje, a „Lot No. 249”, Sir Arthur Conan Doyle azonos című novellájának adaptációja, lehet a végső csapás a „Sherlock” 5. évadának koporsójában. A BBC TV-film egy karácsonyi különkiadás, amely egy feltámadt múmia szellemes történetét dolgozza fel, Kit Harington főszereplésével Abercrombie Smithként és Freddie Fox Edward Bellinghamként. Gatiss visszatérése Conan Doyle munkáihoz izgalmas, ám Harington új karácsonyi különkiadása egy meglepetés „Sherlock” előzménynek bizonyult, ami azt jelenti, hogy Cumberbatch Sherlock története talán soha nem folytatódik.

A műsor ravaszul ad hozzá egy fiatalabb, szokatlanul fiatal Sherlock Holmes verziót, és soha nem nevezi meg őt ezen a néven. A „Barát” néven feltüntetett karaktert, akit John Heffernan alakít, Abercrombie egy „kemény, nagyon okos, sajátos módon ügyes” emberként ír le. Ez a leírás tökéletesen illik a híres detektívre, és a „Lot No. 249” további kontextust nyújt, amely igazolja, hogy Heffernan fiatal karaktere Sherlock Holmes. Sherlock jellegzetes pipáját szívja, és terveiről beszél, hogy Baker Streeten fog lakni, ahol Holmes élt. Azonban nincs közvetlen kapcsolat a két karakter között, és a fiatalabb Sherlock verziójának jelenléte azt jelzi, hogy Cumberbatch változatával már nincs több felfedeznivaló.

A „Sherlock” 5. évada még mindig találhatna szórakoztató módszereket, de Gatiss új projektje előtt is már nagyon valószínűtlen volt a megvalósulása. A 4. évad 2017-es befejezése óta már 2014 óta beszélgetnek az 5. évadról (a The Independent szerint), de azóta sem valósult meg. A megbeszélések folytatódtak, de több mint hat év telt el az utolsó évad óta, ez a leghosszabb szünet az évadok között. Ez önmagában elegendő ok arra, hogy úgy gondoljuk, a sorozat valószínűleg nem folytatódik, különösen mivel a készítők nem találtak megfelelő történetet, ami meggyőzné mindkét sztárt a visszatérésről.

A megfelelő forgatási ütemezés megtalálása is nehéz feladatnak bizonyulna. Benedict Cumberbatch számos filmben szerepelt a „Sherlock” óta, legnagyobb szerepe jelenleg a Marvel Moziverzum Doctor Stephen Strange-je, két filmet vezetve. Martin Freeman a Breeders sorozat mellett az MCU Everett Rossjaként is szerepel mindkét Fekete Párduc filmben, és mindkét színésznek más szerepek is sorakoznak, ami miatt a „Sherlock” 5. évadja valószínűtlennek tűnik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a „Sherlock” folytatása ne történhetne meg, és mindkét színész újra felvehetné karakterét egy filmben. A „Sherlock” következő részének filmként történő megvalósítása rövidebb forgatási időket jelenthetne, három teljes hosszúságú epizóddal szemben, és nagyobb költségvetést.

John Heffernan lehet, hogy fiatal Sherlockot játszott, de valószínűtlen, hogy ismét visszatérne a szerephez. A „Lot No. 249” csak egy karácsonyi TV-különkiadás volt, ami azt jelenti, hogy nincsenek világos tervek a folytatásra. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a film nem szolgálhatna kiindulópontként egy új „Sherlock” TV-műsor számára, ami hitelesebb lehetne, mint a modern korban játszódó adaptáció. A „Sherlock” jelenkori beállítása volt az egyik fő elem, ami megkülönböztette a híres Conan Doyle karakter számos adaptációjától, de Mark Gatiss visszahozhatná John Heffernan Sherlockját egy történettel a fiatal detektívről az 1800-as években.

Források: GQThe Independent

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu