Jelentős SSD-drágulásra készülhetünk, még nem késő fejleszteni!

TECH HÍREK – Nem holmi 5-10%-os áremelésre kell készülni, hanem ennél sokkal nagyobb lehet az áremelés mértéke (amin a gyenge forint még sokat fog rontani 2024 során).

 

A nagyobb NAND ár, amit a gyártók felállítottak, lassan elkezd leszivárogni a fogyasztók nyakába, azaz többet kell fizetnünk egy NVMe SSD-ért (egy 1 TB-os, komolyabb modellért 37-38 ezer forint még megéri, de ez a helyzet hamarosan a múlté lesz). Kínai piaci elemzők szerint az SSD-piac kész felvenni a kesztyűt a negatív pénzügyi eredmények ellen, amik az utóbbi negyedévek során megállás nélkül érkeztek. Jelentősen visszavágták a gyártást, majd a gyártók elkezdték a NAND flash memória árát megemelni, és ennek hatása most indul be igazán.

A TLC az egyik NAND flash memória típusa. Ennek nagykereskedelmi egységenkénti ára 256 GB-onként 25,5 dollár, 512 GB-onként pedig 48,5. Ez sokkal több az eddigi árazáshoz képest, és ha a nagykerben ez a helyzet, nem fogják a boltok, kereskedők magukra vállalni ezt, hanem szépen továbbpasszolják, így nekünk kell majd mélyebben a pénztárcába nyúlni. A Phison és a Western Digital már régebben elkezdett árat emelni, és a NAND árát kb. 55%-kal (!!!) tolták feljebb a negyedévek során összesen. A Trendforce nemrég arra utalt, hogy kb. azonnal 50%-os áremelés jön.

Magyarul ez annyit jelent, hogy az SSD-k (mindegy, hogy SATA vagy NVMe…) kifejezetten drágák lesznek. Most még nem késő beruházni a több tárhelyre (az sosem árt), pláne akkor nem, ha jelentős sebességbeli növekedést is kapunk mind írás, mind olvasás terén. Persze érdemes DRAM-mal felszerelt terméket venni. Lehet, hogy elsőre drágább, de a gyorsítótár miatt nem lesz az, hogy kisebb igénybe vétel után alaposan lecsökken a sebesség, ugyanis a cache hiánya miatt rövid időn belül ez történik a folyamatos használat során.

Érdemes ezt a listát átböngészni! Lehet, hogy eleinte kissé ijesztő, de mondunk egy jó példát: egy Samsung 970 Evo Plus egy Gen3-as PCIe csatlakozású, régebbi alaplaphoz jó, egy erősebb, Gen4-es megoldásnak pedig keressük a 980 Pro-t…

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu