Az HBO Sárkányok háza-spinoffja egy izgalmas, új fantasy-trendet követhet?!

MOZI HÍREK – Az HBO közelgő Sárkányok háza-spinoffja most kapott egy jelentős frissítést. Ezzel folytatódik a népszerű fantasy-franchise-ok körében egyre népszerűbb trend…

 

 

A Sárkányok háza (House of the Dragon) csupán a második olyan sorozat, amely az HBO „Trónok harca univerzumában” játszódik. Még számos további sorozatot terveznek – és egy közelgő House of the Dragon-spinoff egy izgalmas fantasy-franchise trendjét követi. Ez mindenféle lehetőség előtt nyitja meg az utat. A Sárkányok háza második évadához közeledve némileg meglepő, hogy az HBO máris a mellékszereplőkre épülő tartalmakat fejleszt.

George R. R. Martin fantasy világának története azonban hatalmas, és még rengeteg mindent felfedezhetünk a képernyőn.

A Nine Voyages („Kilenc utazás”) a tengerekre kalauzolja majd a Trónok harca rajongóit. Lord Corlys Velaryont követve, aki hajóra száll Westerosban. A Sárkányok háza eseményei előtt játszódó előzményfilmből kiderül, hogyan érdemelte ki Corlys a címét és a tengeri kígyó hírnevét. Bár a Nine Voyages jelenleg is fejlesztés alatt áll az HBO-nál, sok más részletet még nem közöltek a készülő Game of Thrones-spinoffról. Egy friss frissítés azonban jelentős változást hoz a sorozat formátumában, ami a fantasy műfajban egyre növekvő tendenciát erősíti.

 

Animációs lesz az HBO House Of The Dragon spinoff showja

 

Bár a Nine Voyages eredetileg élőszereplős sorozat lett volna, mint a Trónok harca és a Sárkányok háza, George R. R. Martin író nemrég a honlapján elárulta, hogy az HBO spinoffja az élőszereplős formátumról animációsra vált. Martin „költségvetési korlátokat” említett a döntés hátterében.

Az is igaz, hogy az HBO-nak könnyebb dolga lesz a tengeri kígyó kalandjait életre kelteni anélkül, hogy élőszereplős díszletek, kellékek és speciális effektek miatt kellene aggódnia, hogy igazságot szolgáltasson nekik.

Az, hogy a Trónok harca franchise animációs sorozattal bővíti kínálatát, izgalmas kilátás. Ez egy olyan döntés, amely számos más, egyre növekvő fantasy franchise példáját követi. Bár az élőszereplős fantasy sorozatok nem fognak egyhamar eltűnni, úgy tűnik, egyre többen terjeszkednek az animáció felé. Nem a Trónok harca az első franchise, amelyik átugrik erre a médiumra, és valószínűleg nem is az utolsó.

 

A Gyűrűk Ura és a Witcher is animációval bővült

 

Nem a Trónok harca az első nagy fantasy franchise, amely az elmúlt években belekóstolt az animációba. A Nine Voyages folytatja A Gyűrűk Ura és a Witcher esetében már látott trendet. Míg a Warner Bros. sikert aratott a Gyűrűk Ura és a Hobbit élőszereplős filmjeivel, addig a 2024-es megjelenése animációs környezetben tér vissza Középföldére. A Nine Voyages-hez hasonlóan a The War of the Rohirrim is az élőszereplős projektek történetét fogja kibővíteni egy másik médium segítségével.

Bár a The War of Rohirrim nem a LOTR első animációs filmje – az az 1978-as A Gyűrűk Ura lenne -, mégis az élőszereplős filmektől való lehetséges eltávolodást jelzi.

A Netflix The Witcher-franchise-a szintén animációs projekttel bővült. A The Nightmare of the Wolf még 2021-ben debütált a streameren. Az animációs film riviai Geralt mentorát, Vesemirt követi fiatalabb korában. Elmeséli, hogyan vált az élőszereplős sorozatban bemutatott harcedzett witcherré. A filmből az is kiderült, milyen volt a kontinens közel egy évszázaddal a The Witcher eseményei előtt. A Gyűrűk Ura és a Trónok harca közelgő spinoffjaihoz hasonlóan ez is mélyebbre vitte a nézőket egy már megismert fantáziavilágba. Az animációt pedig nem véletlenül használják ilyen célokra.

 

Miért nagyszerű médium az animáció a fantasy történetmeséléshez?

 

Bár az élőszereplős fantasy sorozatok önmagukban is lenyűgözőek, az animáció ideális médium az ilyen típusú történetmeséléshez. A fantasy műfaj tele van olyan karakterekkel, képességekkel és akciójelenetekkel, amelyeket nehéz élőszereplős formában megragadni. Bár a fejlődő technológia megkönnyíti a dolgokat, az animációs filmek és sorozatok nagyobb rugalmasságot kínálnak, mint élőszereplős társaik.

Ahogy Martin javasolja, az olyan elemek, mint a varázslat, a sárkány és a harcjelenetek animálása nem igényel annyi pénzt vagy erőfeszítést, hogy életre keltsék.

Az olyan bevált franchise-ok esetében, mint a Trónok harca, A Gyűrűk Ura és a Witcher, az animáció azt is kiküszöböli, hogy a már létező projekteknek megfelelő karaktereket és díszleteket kell újraalkotni. Mivel a Nine Voyages egy olyan karaktert követ majd, akit a nézők már ismernek, a House of the Dragon spinoffnak gondoskodnia kellene arról, hogy a szereposztás illeszkedjen Steve Toussaint Corlys Velaryon verziójához. A díszleteinek is illeszkedniük kellene a Trónok harca és a Sárkányok háza által már korábban bejárt helyszínekhez. Ezzel szemben egy animációs sorozat megúszhatja a változtatásokat – és az élőszereplős sorozatok egyes részeit is könnyebben újraalkothatja.

Forrás: George R. R. Martin

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu