Ex-Xbox vezető: komoly kérdéseket tesznek fel a konzolok jövőjéről!

A kérdéses illető a SEGA és az Electronic Arts egyik magasabb beosztását is betöltötte korábban, így a játékipar egyik ismertebb nevéről van szó…

 

Peter Moore korábban tehát a SEGA, az Electronic Arts és a Microsoft vezetőjeként tevékenykedett a játékiparban. Ő indítotte el a SEGA Dreamcast mellett az Xbox 360-at, így valamelyest más korszakban volt jelen, mielőtt az EA Sports vezetőjeként dolgozott volna. Az IGN-nek adott interjújában pedig nyíltan kijelentette, hogy Washingtonban és Tokióban, avagy a Microsoft és a Sony székhelyén is komoly kérdéseket tesznek fel a konzolokkal kapcsolatban…

„Azt hiszem, ez egy igazán komoly kérdés, amelyet biztosan feltesznek Tokióban, Redmondban, Washingtonban, Kiotóban. Most mindenki ezen dolgozik, mert amikor elindítjuk a következő generációt, készen kell állnunk arra, hogy több milliárd dollárnyi veszteséget elviseljünk. És vajon az iparág, tekintettel az elbocsátásokra és mindarra, amin most keresztülmegyünk, készen áll erre? A Sony 900 embert bocsátott el, sokan voltak az Egyesült Királyságban. A két legidősebb lányom az Electronic Artsnál dolgozik, jól vannak, de mindig a hátuk mögé néznek. Úgyhogy azt hiszem, hogy a kérdésedre válaszolva, ezek azok a kérdések, amelyeket most tesznek fel, és minden a következő kérdés körül fog forogni: folytatják-e a szilícium fejlesztését? A mesterséges intelligencia szerepe: mit jelent ez? Nem lehet ettől eltekinteni. Hajlandóak ezek a vállalatok újabb többmilliárdos körre? És ezzel párhuzamosan felkészülünk egy újabb ciklusra, amikor a játékosok nem biztos, hogy elfogadják a konzolokat, és azt mondják, hogy „Nincs szükségem erre, nehéz idők járnak. Megvan a telefonom, és élvezem, amit azon tudok. Rengeteg játékkal tudok játszani.”

Vagy azt, hogy „Ott van a PC-m vagy a Mac-em is, és ott is megtehetem, amit kell. És tényleg szükségem van arra, hogy öt-hatszáz dollárt költsek egy egyedi hardverre, csak azért, hogy játszhassak?” Tehát mind a vállalatok, mind maguk a játékosok felteszik ezt a kérdést. Igen, [ez a kérdés az Xbox 360 esetében is felmerült], annak is a cége felé. Megvolt ez az aggodalom. Ha akkor valami olyasmire gondoltál, ami a 2000-es évek közepén indult, hogy néz ki az évtized vége, és milyen hosszúak voltak a ciklusok (általában 5-6 év), és hogy néz ki 5-6 év múlva? Szükségünk lesz egy másikra? Nos, a válasz végül is igen volt, de a kérdéseket akkoriban tették fel. És miért? Mert gyorsabb és olcsóbb a szélessávú internet, amely szinte mindenhol jelen van, szinte mindenki otthonában.

Azt mondom, hogy a kérdéseket felteszik, ahogyan az elmúlt 20 évben is tették. Készen állunk-e arra, hogy anyagilag felkészüljünk a csatára és a fejlesztés, a szilíciumfejlesztés összes költségére? Mi az, amit a PlayStation 6 tud, amit a PlayStation 5 nem, ami miatt az emberek átugranának a PlayStation 5-ről, vagy ugyanez az Xboxról, ugyanez a Switchről, igaz? Isten ments, hogy csak inkrementális legyen [a fejlődés]. És szerintem a cégek is ezt nézik. Mit tehetünk, hogy meghosszabbítsuk ezt az életciklust? És ha te vagy a Microsoft, Phil Spencer vagy, akkor Satya Nadella jön, és azt mondja: „Rendben, mi itt a jövő, és hogyan illeszkedik ez a legnagyobb felhőstratégiába az Azure-ral és a mesterséges intelligenciával?”. Mit csinálunk az MI-s játékfejlesztéssel? Hogyan lehet a játékokat gyorsabban, olcsóbban, kevesebb emberrel elkészíteni? Ezek mind olyan kérdések, amelyeket szerintem most tesznek fel,” mondta Moore.

Nehéz vele vitatkozni.

Forrás: VGC, IGN

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu