Új Guinness-rekorddal startol A kaszkadőr

MOZI HÍREK – Az év egyik nagy durranásának ígérkezik A kaszkadőr című akció-vígjáték, és máris egy világrekord fűződik hozzá.

 

A film főszereplője, Ryan Gosling és a rendező, David Leitch Los Angelesben, a film levetítése után ünnepélyesen átadták Logan Holladay kaszkadőrnek a Guinness-rekordot igazoló tanúsítványt, miután a filmben 8 és fél perdületes halálpörgést hajtott végre. Az amerikai kaszkadőrnyelvben cannon roll-nak (ágyúpörgés) nevezett mutatvány során egy, a karosszériába függőlegesen beépített, ágyúszerű szerkezet lövést ad le a talaj irányában, az ellenhatás fellövi a járművet több méter magasra, és az autó többször megpördül a levegőben a tengelye körül. Holladay előtt még senkinek sem sikerült nyolc és félszer megpördülni, mielőtt a jármű végleg földet ért volna.

A mutatványt 2022-ben, Sydney közelében a tengerparton hajtották végre. Az eddigi, hétszeres pördülés világrekordját egyébként Adam Kirley tartotta, aki a 2006-os James Bond-filmben, a Casino Royale-ban vállalkozott a nyaktörő mutatványra.

A kaszkadőr egy nagy sikerű nyolcvanas évekbeli sorozat motívumai alapján készült, és Leitch (John Wick, A gyilkos járat, Deadpool 2, Atomszőke) bevallott célja az volt, hogy a közönség szórakoztatása mellett a kaszkadőrszakma előtt is tisztelegjen. A filmben ezért arra törekedtek, hogy ahol csak lehetett, számítógépes trükkök helyett valódi kaszkadőrmutatványokat sorakoztassanak fel. „Jómagam is kaszkadőr voltam, ezért vissza akartam hozni a szakmám legszebb fogásait, amelyek ma már lassan a kihaló mesterségek tárgykörébe tartoznak – magyarázza a rendező. – A halálpörgés ilyen klasszikus mutatvány, és nem is tudtunk volna meglenni nélküle ebben a filmben. És ha már eleve a kaszkadőrszakma előtt tisztelgünk, nem elégedhettünk meg egy szokványos halálpörgéssel, muszáj volt rekordot felállítanunk. Logan hibátlanul hajtotta végre a feladatot, bizonyítva, miért tartjuk őt napjaink egyik legjobb kaszkadőrének.”

Gosling egy Colt Seavers nevű kaszkadőrt alakít, akinek korábbi barátnője, Jody (Emily Blunt) első filmjét rendezi. Az események váratlan fordulatot vesznek, amikor eltűnik a produkció főszereplője, Tom (Aaron Taylor-Johnson), akinek Colt évek óta a kaszkadőre. Coltnak veszett üldözések és fülsiketítő robbanások közepette meg kell találnia Tomot, hogy megmentse a filmet, és még az is meglehet, hogy Jodyval ismét közel kerülnek egymáshoz…

(The Fall Guy – hazai bemutató: 2024. május 2.)

Forrás: UIP

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu