A CD Projekt RED is kísérletezett a tartalomalkotó MI-vel!

A generatív (tartalomalkotásra képes) mesterséges intelligenciával a CD Projekt RED (CDPR) is kísérletezett, de a lengyel stúdió szerint még mindig gigantikus utat kellene megtenni ahhoz, mire a mesterséges intelligenciájú NPC-k ugyanolyan jó karakterek lesznek mint azok, akiket megszkriptelnek.

 

Sok cég kísérletezik jelenleg a generatív mesterséges intelligencia által meghajtott NPC-kkel (nem játszható karakterekkel). Például a Ubisoft Game Developers Conference-es előadásán a „Neo NPC-k” voltak láthatóak, és sok potenciál rejlik bennük a játéktervezés kapcsán. A francia kiadó volt olyan merész, hogy azt állítsa, hogy ez a technológia meg tudná változtatni, hogy miképp lépnek interakcióba velük a játékosok.

Ennek ellenére a Cyberpunk 2077 küldetéstervezője, Pawel Sasko (aki a játékban több, emlékezetes NPC-t is létrehozott) nem véli úgy, hogy ezt a technológiát rövid időn belül jól is alkalmazni lehetne. Erről Sasko az Aftermathnak adott nyilatkozatot. Beismerte, hogy a CDPR is végzett kutatási és fejlesztési munkálatokat a mesterséges intelligenciával kapcsolatban. Nem nagyon részletezte, hogy pontosan mit is műveltek a fejlesztők, de Sasko kifejezetten szkeptikus hangnemmel beszélt a generatív mesterséges intelligencia „szülte” NPC-kről.

„Határozottan látom, hogyan lehetne ezt felhasználni arra, hogy több reaktivitást hozzunk létre, de amikor az írásról és a hangszínészi játékról van szó, akkor még egy óriási, nagyon hosszú út áll előttünk. Sok mindent láttam a színfalak mögött. Látható szakadék tátong a szerzői tartalom (az írók, a küldetéstervezők, a filmes tervezők által saját kezűleg készített egyedi, testreszabott tartalom) és valami olyasmi között, amit az MI tud nyújtani,” nyilatkozta Sasko, ás szerinte ez nem egy kicsi szakadék. Egyfajta kanyon van szerinte, amit még át kellene hidalni.

Igaz, azért azt sem szabad elfelejteni, hogy a technológia eléggé új, és a következő néhány év során még kiugróan nagy fejlődés következhet be. Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója szerint tíz éven akár teljes játékokat is létre tud majd hozni a mesterséges intelligencia. Kérdés, hogy azokért is vajon el mernek-e kérni 70/80 eurót (28-32 ezer forintot).

Forrás: PCGamer, Aftermath

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu