Elhunyt Louis Gossett Jr.: a színész, aki a Half-Life 2 vortigauntjait szólaltatta meg

MOZI HÍREK – Louis Gossett Jr. hangján szólaltak meg a barátságos földönkívüliek, akiket a Half-Life 2-ben, továbbá a Half-Life 2: Episode 1-ban láthattunk; őket a franchise interdimenzionális rosszfiúi, a Combine nyomta el.

 

Louis Gossett Jr. több tucatnyi filmben, TV-műsorban és darabban szerepelt, de az AP News tudósítása szerint az 1982-ben megjelent An Officer and a Gentleman-ben (magyarul Garni-zóna) nyújtott alakításával Oscar-díjat elnyerő színész már nincsen köztünk. New Yorkban, tinédzserként kezdte színészi karrierjét, majd a Broadwayen több darabban is szerepet kapott, így az 1959-es A Raisin in the Sun (a filmadaptáció magyar neve Küzdelmes élet) egyik szereplője volt.

1977-ben Emmy-díjat nyert a Roots (Gyökerek) című minisorozatban nyújtott alakításáért, 1983-ban pedig Oscar-díjat kapott a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, és ezzel ő lett az első fekete bőrű színész, aki ezt az eredményt elérte.

A játékiparban pedig a Half-Life 2 kapcsán ismerhettük Gossettet, igaz, nem volt főszereplő, hanem a vortigaunt földönkívülieit szólaltatta meg. A Half-Life 2: Episode 2, illetve a Half-Life: Alyx során már más volt a szinkronhang (Tony Todd). Érdekesség, hogy Gossett Jr. nem először játszott ekkor földönkívüli szerepet, ugyanis az 1985-ös Enemy Mine (Kedves ellenségem) című filmben is így bukkant fel.

Az AP gyászjelentésében szó esett Gossett további munkásságáról, így például arról is, hogy összefoglalta emlékirataiban, hogy milyen is volt Hollywoodban fekete bőrű színészként átélni a rasszizmust. 2006-ban létrehozta az Eracism Foundationt, aminek a küldetése az, hogy egy olyan társadalom létrehozásához hozzá tudjon járulni, amelyben nem létezik a rasszizmus. Gossett utolsó szerepe Mister Johnson volt a tavalyi The Color Purple (Bíborszín) musical-adaptációjában.

Néhány kollégája megemlékezett Gossettről, így például a Bíborszín főszereplője, Fantasia Barrino-Taylor azt írta, hogy Gossett volt az úttörő a fekete színészek és színésznők számára.Colman Domingo, aki Albert Johnsont alakította a Bíborszínben, azt írta, hogy egy valódi legendát veszítettek el, és örökké tartozni fognak Gossettnek azért, amit ő a pályafutása során elért.

Gossett 87 éves korában hunyt el. Nyugodjon békében.

Forrás: PCGamer, AP News, Instagram,

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu