Hiába az amerikai fellépés ellene, a Huawei üzletileg szárnyal!

TECH HÍREK – A kínai techcég szerint a nettó profit legalább megkétszerződött mindegyik üzletágában, de ebben valószínűleg szerepe van annak, hogy a Kínai Kommunista Párt (KKP) elkezdte szorongatni az Apple-t, így sokan inkább a Huawei mobiljait választották…

 

2023-ban több mint duplázott nettó profitot ért el a Huawei, holott az Egyesült Államok folyamatosan kereskedelmi akadályokat állít a cégnek, ami nyilvánvalóan ugyanúgy be van kötve a KKP-be, ahogy a TikTok tulajdonosa, a ByteDance is. A Nikkei szerint a Huawei 87 milliárd jüan (4467 milliárd forint!) nettó profitot szedett össze 2023-ban, ami az előző öt év legnagyobb eredménye lett számukra 2021-et leszámítva (és akkor is azért érte el ezt a Huawei, mert eladta a Honor brandet). A fogyasztói elektronikai ágazatuk 17,3%-kal 251,5 milliárd jüanra  (12914 milliárd forintra) nőtt, és a lendületük törtetlennek tűnik.

Emiatt nem csoda, hogy a Kínában mostanában küszködő Apple is leárazásokhoz kellett, hogy folyamodjon az országban, de még ennek ellenére is több mint 10%-os csökkenést ért el az ottani piacon. A Canalys elemzője, Runar Bjorhovde szerint a Huawei fellendülése miatt kényszerül arra az Apple, hogy többet fektessen be Kínában (és emiatt bukkant fel a cég vezérigazgatója, Tim Cook ott, hogy a világ egyik legnagyobb Apple boltját megnyissa): „Az Apple érzi a legélesebben a Huawei újbóli felemelkedését. Az utóbbi időben az Apple fokozott kínai befektetésekkel válaszolt, beleértve a társmarketing-kampányokra, egy új Apple Store-ra és Tim Cook vezérigazgató látogatására fordított jelentős kiadásokat, amelyek mind olyan kezdeményezések, amelyek segítenek megszilárdítani a piaci pozícióját.”

A cég pénzforgalma 9,6%-kal nőtt 2022-ről 2023-ra (forintban az összeg 36161 milliárd…), de a kutatási és fejlesztési költségek is rekord mértéket értek el (8457 milliárd forint), ami a Huawei forgalmának kb. 23%-át tette ki. Emiatt nem csoda, hogy azt hallani, hogy a kínai techóriás idén magasabbra kívánja tenni a lécet: 100 millió okostelefont szeretne a boltokba szállítani, és idén talán az első, 5 nanométeres gyártási folyamattal született chipset is elkészülhet a gyártói partner, az SMIC jóvoltából.

Ezek erős eredmények.

Forrás: WCCFTech, Nikkei

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu