Az Activision Blizzard hosszú jogi csatát veszített el – íme a következmények!

Az Activision Blizzard a World of Warcraft, a Call of Duty Advanced Warfare és a Black Ops 3 esetében egy másik vállalat által bejegyzett szabadalmakat használt fel.

 

 

Súlyos következményekkel jár, ha a szabadalmakat a tulajdonos hozzájárulása nélkül használják fel. Nemcsak azért nyújtják be őket, hogy megvédjenek egy technológiát vagy ötletet. Hanem néha azért is, hogy megakadályozzák, hogy mások lemásolják őket, és így elveszítsék a lehetőséget, hogy a jövőben használják őket, vagy ne használják. Ebben az esetben az Acceleration Bay és az Activision Blizzard közötti jogi csata az előbbi miatt zajlott.

Ugyanis a Call of Duty készítői megszerezték és felhasználták a San Franciscó-i székhelyű vállalat bizonyos szabadalmait a hálózat és az adattámogatás terén, most pedig megfizetnek érte.

A vita valójában nem kevesebb, mint kilenc évvel ezelőtt kezdődött. 2015-ben az Acceleration Bay, egy projektek kutatásával, támogatásával és projektekbe való befektetéssel foglalkozó amerikai technológiai vállalat az amerikai kerületi bírósághoz fordult, hogy pert indítson, miután felfedezte, hogy az Activision hogyan szerzett meg bizonyos, az online szolgáltatások hálózati és adatátvitelére vonatkozó szabadalmakat. Ebben az esetben azzal a céllal, hogy azokat a saját többjátékos játékukban is alkalmazza.

A vállalat két olyan játékra hivatkozott, amely ilyen szabadalmat használt. Ezek a World of Warcraft és a Call of Duty, legalábbis a 2014-ben és 2015-ben megjelent lövöldözős licencjátékok (Advanced Warfare és Black Ops 3). Egy olyan jogsértés, amely mögött közel egy évtizedes nagyszabású nyomozás áll. Mindez az ügyész által az esküdtszéknek feltett két kulcskérdéshez vezetett. Utóbbiak közül az egyiket a GamesIndustry is felkapja:

„Az Acceleration Bay a bizonyítékok túlnyomó többségével bizonyította, hogy az alább azonosított Activision-termékek megsértik az alábbiakban hivatkozott szabadalmak egy vagy több igényét.”

 

Az esküdtszék döntött, de az Activision fellebbez

 

Ezek után az ítélet jogerős: az amerikai esküdtszék szerint az Activision valóban megsértette az amerikai szerzői jogi törvényt, és a World of Warcraftért 18 millió dollárt, a két CoD-játékért pedig 5,4 millió dollárt kell fizetnie a cégnek. „Az Acceleration Baynek ésszerű kártérítést kell kapnia az Activision jogsértéséért” – idézik a vádat képviselő ügyvédet.

Az Activision Blizzard a maga részéről aktívan védekezik. Azt állítja, egyik csapata sem sajátította ki ezeket a szabadalmakat, és fellebbezni fog a felsőbb bíróságokhoz. „Bár csalódottak vagyunk, úgy gondoljuk, hogy komoly alapja van a fellebbezésnek. Soha nem használtuk az említett cég által szorgalmazott szabadalmaztatott technológiákat a játékainkban” – mondta a konglomerátum képviselője.

Forrás: Law.com, GamesIndustry.biz

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu