Szent Skywalker! A brit Jótékonysági Bizottság szerint nem vallás a jedizmus!

MOZI HÍREK – A jedizmus vallási irányzat mi más lenne, mint a Csillagok háborúja filmsorozat kapcsán elindult vicces őrület. A jedizmus az elterjedését egy e-mail kampánynak köszönheti, amiben a lakosságot arra kérték, hogy a 2001-es nagy-britanniai népszámlálásnál ezt jelöljék meg vallásuknak. Amennyiben több mint 10000-en vallják magukat Luke Skywalker és Obi-Wan Kenobi hívőinek, akkor a jedizmust elismerik államvallásként. Mivel nem kevesebben, mint 390 ezren vallották magukat jedi hívőnek, a brit Országos Statisztikai Hivatal kénytelen volt külön kóddal ellátni a vallást.

Ugyanakkor hétfőn a BBC News írta, hogy a brit jótékonysági szervezeteket regisztráló Jótékonysági Bizottság úgy döntött, hogy a jedizmus mégsem sorolható a vallások közé Nagy-Britanniában.

A szervezetnek egyébként azért kellett döntenie az ügyben, mert maga a Jedi Lovagok Temploma folyamodott vallási státuszért hozzájuk. A határozat szerint a jedizmus “sem erkölcsi, sem etikai előrelépést” nem jelent az angliai és walesi jótékonysági tevékenységben.

A jedizmus a Star Wars-filmsorozat nyomán terjedt el az Egyesült Királyságban. Az űrsagában ugyanis fontos szerephez jutnak a jó oldalon álló jedi lovagok, akik az Erő segítségével veszik fel a harcot a sötét oldallal.

A briteknek egyébként még mindig annyira tetszik a jediség, hogy a 2011-es népszámláláson 177 ezren vallották magukat jedinek a vallásuk megjelölésekor, így ezzel a jedizmus a hetedik legnépszerűbb „vallás” lett az országban.

A népszámlálók egyébként a „nem vallásos” kategóriába sorolják a jedizmus hívőit.

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here sincs 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu