The Walking Dead: A New Frontier – Episode 4: Thicker Than Water: Dominó

 TESZT – A Telltale negyedik részeivel megtanultam nem olyan sokat elvárni, mert általában a fejlesztők egy szép nagy cliffhangerrel zárják le ezeket a nagy finálé előtt. Most is ez volt a helyzet: az epizód első fele eléggé átlagos, de aztán hirtelen durr egy döntés, egy kis lazulás, aztán az epizód utolsó tíz perce megint megindul…

 

Hol is hagytuk abba a harmadik rész végén? (Ez is jól kezdődik: fél tizenegykor, este tesztet írni – nem jó ötlet, de legalább hülyeség és nekem kihívás…) Szóval David begőzölt. Az adott eseményt a Telltale nem mutatta (na szépen állunk), aztán megyünk szépen egy, már ismert helyszínre. Szétbomlik a csapat, úristen, végre felfedezős, körülnézős játékmenet – na ilyen nem volt az előző részben -, kijutunk, találkozunk, fegyverkezünk, sérülünk, ja és az egész epizód az összefoglaló után megint egy múltbéli jelenettel indít.

„Each year, approximately one million people die from suicide”

Az elvont dalszöveg (?) idézeten túl Clementine visszaemlékezős jelenete is sorra kerül, bár ezúttal nem lett ez valami túl hosszú, viszont az ezt megelőző rész igencsak életszerű lett, ugyanis… hm, hogy mondjam, megjött. Hiába, mindenki öregszik, így ő is. Aztán paccs, jön egy nagyon kemény döntés (olyannyira, hogy később ez hatással lesz egy fontosabb jelenetre, ahol konkrétan eggyel több/kevesebb illetőt láthatunk…), de úgy konkrétan a semmiből. Eutanázia, öngyilkosság, vagy amit akartok: bakker, a Telltale egy drogos illetővel eljátszotta. Oké…

Aztán egy újabb gyülekező, veszekedés, felkutatás (ajvé, újabb körülnézős rész), és talán egy picit szokatlanul egyszerű autóhack után egy kis románc, ami azért a Mass Effect: Andromeda szintje fölé lőtte be magát, bár tény, hogy az egyszerű dolog. Hívás a walkie-talkien, helyszínváltás, durr, ÚJABB DÖNTÉS. Na itt gondoltam, hogy „óh, hogy a jó édes mamádat”, aztán mégis az feküdt meg, akit meg akartam menteni. Vita, lövöldözés, robbanás, cliffhanger ending tipikus kilátástalan helyzettel. De ezúttal tényleg: konkrétan ezzel az eseménnyel szerintem ennek az egész helyszínnek kampec, de megemlítésre került egy mondat erejéig egy másik, ahol szerintem a finálé fog lerendezésre kerülni.

„Árnyék, szelíden szállnék a fényben”

Na, most meg egy magyar dalnak a refrénjét idézem be jogosan. (Ha már hülyeség, legyen kimaxolva! Max ki leszek rúgva!) No, ez az utalás arra vonatkozik, hogy legalább két helyen igencsak irreálisan eltűntek és megjelentek az árnyékok az epizód során. Ilyet én még eskü nem tapasztaltam a The Walking Dead harmadik évadjában, és szerintem itt kimutatkozódik, hogy mindössze EGY (!) hónap telt el a harmadik rész óta, és a hosszon nem is volt érzékelhető az idő, ugyanis hozta a patent nyolcvan percet. Ez azért kicsit vicces, kedves Telltale.

Legalább a frame rate rendben van, bár az animációk néhol megint érdekesen „beugrottak” a helyükre. Zene? Az nagyon minimálisan is, de volt, az frankó. Az, hogy a második nyomozós résznél egy fura hangeffektet kellett minden egyes alkalommal hallanom, az nem. Ezt nyugodtan elhagyhatták volna. A szinkronnal megint nem volt problémám, az mindig is hozta a szintet.

„Valami iszonyú lassú country szólt leengedett ablaknál”

Kész, Kispál és a Borz idézet… De megint értelmes a viszonyítás: esküszöm, az epizód fele nagyon lassú, ami megint azt érte el, hogy a negyedik részek átka lecsapott. Volt úgy 10-12 perc durva játékmenet, de a többi felett lazán el lehet siklani. Persze ezúttal sincs semmi előzetes, de a finálé miatt meg is tudom érteni, viszont érdekes lesz látni, hogy hogyan gurul ki a történet az évad végére.

Nem mondom, hogy tűkön ülve várom az ötödik részt, de a Thicker Than Water vége nagyon odavágott. Ha sikerül a Telltale-nek jól összehoznia – és látván a Michonne szercsétlenkedései után korrektül sikerült finálét, ez nem is lesz gond -, akkor a végeredmény, a teljes öt epizódot figyelembe véve egy kövér számocska lehet. Ez a felvonás pedig szerintem valahol a 7 és 8 közé tehető. Jó, de lassan jutunk el az izgalmas részhez…

-V-

Pro:

+ Az utolsó tíz perc odaütött rendesen
+ Eutanázia-kérdés
+ Nahát, végre volt ilyen körbemászkálós játékmenet

Kontra:

– Az árnyékok néha frankón megzavarodtak
– Az epizód jelentős része nem volt kiemelkedő; a 4. részek átka
– Kicsit több szereplést Clementine-nak, az ég szerelmére!


Kiadó: Telltale Games

Fejlesztő: Telltale Games

Stílus: Epizodikus, kaland, QTE-szimulátor

Megjelenés: 2017. április 28.

The Walking Dead: A New Frontier - Ep. 4: Thicker Than Water

Játékmenet - 6
Grafika - 6.6
Történet - 9.3
Zene/Audio - 8.2
Hangulat - 7.4

7.5

Ki marad életben a végére ezzel a tempóval?

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
Grabbing controllers since the middle of the nineties. Mostly he has no idea what he does - and he loves Diablo III. (Not.)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu