Apex Construct – Az utolsó ember bőrében

TESZT – A PlayStation VR tulajdonosok újabb akció-kalanddal gyarapodhatnak, amelyet kifejezetten a Sony virtuális valóság sisakjára készítettek el, bár mire e sorokat írom, már Vive-on is játszható ez a játék. Az Apex Constructban kíméletlen, érzelemmentes robotokkal kell felvennünk a harcot.

 

A Fast Travel Games időnként egész kellemes meglepetéseket tud nyújtani, annál is inkább, mert a tagjai olyan fejlesztőkcsapatoknál dolgoztak, mint a Rovio, vagy a DICE. Igazából az első játékuk remek képet mutathat arról, hogy ez a csapat mire képes. Egy olyan játék, amely PSVR-ra jelent meg egy hónapja és mától már a PC-s Vive-ra is kapható.

Sötét jövő

A játék egy nem túl pozitív jövőben játszódik: a világot meghódították a gépek és mi vagyunk az egyedüli túlélők. Vajon mi történt? Miért pusztítottak el mindent a robotok? És miért csak mi maradtunk életben? És miért kérdezgetek állandóan hülyeségeket?

Na jó, szóval a történet nem kapja meg valószínűleg a Legjobb Sztori Oscar-díjat, de egy VR játékban a legtöbbször nem is ez a lényeg. Egy olyan PSVR akció-kalandban vehetünk részt, melynek női főszereplőjével sokféle kihívásnak kell megfelelnümk.

A játék puzzle részei rendkívül egyszerűeek, de mégis jól kidolgozták őket. Rendkívül jól vegyítették az akció és puzzle elemet és az sem utolsó hátrány, hogy a játék 6-7 óráig is eltart, ami azért egy VR címnél elég ritka.

Move your… Move!

Ahhoz, hogy egyáltalán tudjunk játszani, mindenképpen szükség lesz a PlayStation Move-okra (méghozzá kettőre) mivel ezúttal nemcsak ajánlott, hanem kötelező is ez az eszköz. Ez a fejlesztői döntés azért nem kevés felhasználót bosszant fel – ráadásul egy olyan játéknál, amelyet tökéletesen lehetett volna irányítani DS4-el is. Igaz, legalább azt elmondhatjuk hogy a Move irányítás ezúttal igen jó. Amellett, hogy teleportokat használunk ezúttal (ami nagy előny azoknak, akik szédülnek) egy nyílvesszüket kell lődöznünk egy íjjal, illetve védekezés gyanánt egy pajzsot is birtoklunk. E harci eszközök révén tudunk csak életben maradni az életünket veszélyeztető robothadsereggel harcolva. Szerencsére kalandjaink során ezeket folyamatosan tápolhatjuk, így egyre hatékonyabban vehetjük fel a harcot a rosszindulatú robotokkal szemben.

A harc egyébként elég jól ki van dolgozva a játékban – annak ellenére is, hogy túl sok újdonságot nem találunk benne, mégis, az irányítás praktikus és kellemes. Hasonló jókat tudunk elmondani a robotok támadásáról és a mozgásáról, főleg, amikor nagyobb böszme gépekkel kell szembeszállnunk. Hatalmas változatosságra viszont nem szabad számítanunk a gépek terén – sajnos ez a játék egyetlen igazi gyenge pontja.

Törd a fejed, ne csak a robotokat!

Ezeket az összecsapásokat logikai fejtörők is tarkítják, amelyek egész változatosak, illetve alaposan fel is kell fedeznünk környezetünket. A helyszínek mondjuk nem túl hatalmasak, de ahhoz épp elég nagyok, hogy nyersanyagokat és tárgyakat keresgélhessünk. Ezzel a játékidő is némileg növekszik, amely VR címhez képest egész tekintélyes.

Bár azt nem mondhatjuk el, hogy döbbenetes újdonságot hoz ez a játék a VR címek palettáján, ugyanakkor a remek játékmenet, a tisztességes játékidő és a színvonalas grafika révén mégis igazán elismerést érdemel. A játék grafikai stílusa egész egyedi, hangulatos, a robotok animációja kifogástalan. A disztopikus univerzum is ott van a szeren, a zenei betét pedig tökélesen passzol mindegyik helyszínhez, anélkül, hogy önismétlő, vagy unalmas lenne.

Meglepetés!

Az Apex Construct igazi meglepetés a PSVR palettáján, amely most már a PC-s Vive-ra is kapható. Egy olyan poszt-apokaliptikus világba kalauzol el minket, amelyet a robotok uralnak. A játék grafikája, a PSVR beleélés igen meggyőző, az irányítás is ott van a szeren és külön említésre méltóak a remek hanghatások és a zenei rész.  Viszonylag hosszú, változatos és egyedi játékhoz van tehát dolgunk, amellyel a PSVR/Vive tulajdonosoknak mindenképpen érdemes egy próbát tenniük!

-BadSector-

Pro:

+ Változatos, izgalmas játékmenet, jó Move irányítással
+ Remek, disztopikus hangulat
+ Hosszabb, mint amit a PSVR címeknél megszokhattunk

Kontra:

– Bár érdekes a sztori, de nem túl eredeti
– Csak Move-val játszható!
– Ráadásul mindkettő kell hozzá!


Kiadó: Fast Travel Games

Fejlesztő: Fast Travel Games

Stílus: Light-Gun, Shooter, VR, Akció

Megjelenés: 2018. február 18.

Apex Construct

Játékmenet - 8.2
Grafika - 8.4
Irányítás - 7.8
Zene/Audio - 8.4
Hangulat - 8.6

8.3

KIVÁLÓ

Az Apex Construct igazi meglepetés a PSVR palettáján, amely most már a PC-s Vive-ra is kapható. Egy olyan poszt-apokaliptikus világba kalauzol el minket, amelyet a robotok uralnak. A játék grafikája, a PSVR beleélés igen meggyőző, az irányítás is ott van a szeren és külön említésre méltóak a remek hanghatások és a zenei rész. Viszonylag hosszú, változatos és egyedi játékhoz van tehát dolgunk, amellyel a PSVR/Vive tulajdonosoknak mindenképpen érdemes egy próbát tenniük!

User Rating: 4.3 ( 1 votes)

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu