Az első videojáték-botrány [VIDEO]

Nem mostanában kezdődött a botrány a játékokkal (legutóbb a Fortnite-ban a női karakterek kebelfizikája volt ilyesmi…).

Az Exidy egyik korai sikere az 1975-ös Demolition Derby volt, amiben autók zúztak egymásba. A „játéktermi” készülék sikeres lett, az Exidy pedig módosítva újra kiadta a játékot, ám ezúttal embereket kellett elütni. Ez lett a Death Race, amit az 1975-ös Death Race 2000 film inspirált: az elütött karakterek helyén sírkövek jelentek meg. Howell Ivy, a játék egyik kitalálója szerint akkoriban nem sejtették, hogy ebből botrány lesz, de végül az lett.

Az amerikai Seattle-ben egy újságíró megkérdezte egy játékos édesanyját, aki szerint a Death Race arra tanította meg gyermekét, hogy miként kell elütni és megölni az embereket. Ezt a hírt felkapta az Associated Press (az AP még ma is egy patinás hírügynökség), és innentől egy vita lett a média, a politikusok és a pszichológusok között – az, hogy az Exidy egyik szóvivője azt mondta, hogy „ha az emberek jót szórakoznak a gyalogosok elütésével, engedjük meg nekik”, nem segített.

A cég próbált egy olyan hirdetéskampánnyal védekezni, miszerint a Death Race-ben nem embereket, hanem démonokat ütöttek el a játékosok, de ez már túl késő volt. Dr. Gerald Driessen (pszichológus) szerint egy olyan játékról volt szó, amivel az erőszakot nézőkből az erőszakban résztvevők lettek a játékosok – ez egy filmekre és televíziós műsorokra is átültethető gondolat lett, ami ma is gyakran felmerül az erőszakos játékok ellen.

Mindez 1976-ban történt.

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu