Sokkal jobb HDR-t ígér az ASUS új monitorja

TECH HÍREK – 4K-s monitor lesz, sokkal jobb minőségű megvilágítással, mint más, korábbi HDR-es monitorok esetében.

Az ASUS természetesen masszívan jelen volt a CES-en és az egyik legígéretesebb termékük a ProArt PA32UCX monitor, mely végre jobb minőségű HDR-t ígér a PC-s játékosok számára is.

Az ASUS legújabb, 32 hüvelykes képátlójú, ProArt PA32UCX elnevezésű, 4K-s IPS kijelzőjének legfőbb erénye, hogy a panel megvilágítására mini LED-eket használ fel. Ráadásul ezek a LED-ek lényegesen sűrűbben vannak telepítve, mint nagyobb társaik, és éppen ezért finomabbá válik a fényerő állításának folyamata, melynek eredménye, hogy az apró részletek jobban kivehetők lesznek, s a fényes pontok körüli bevilágítás (light bleed) is minimális lesz.

Ennek köszönhetően sokkal jobb minőségű lesz a HDR funkció is a monitorban, amely mindig is a PC-s játékok rákfenéje volt – méghozzá abban a tekintetben is, hogy a HDR monitorok sem álltak a helyzet magaslatán. Az Nvidia G-Sync monitorokkal összehasonlítva, amelyek csak 384 lokális dimming (FALD) zónát használtak, itt ez a szám már 1000-re ugrik, ami nem kis fegyvertény; a monitor maximális fényereje 1200 nit, és a nagyobb OLED panelekhez viszonyítva így javul a fehérség, illetve a színek uniformitása.

A monitor maximális felbontása 3840×2160 pixel lesz, mindez 97 százalékos DCI-P3 és 89 százalékos Rec. 2020 színtér lefedettség mellett (1,07 milliárd szín megjelenítése), és a PA32UCX megfelel a VESA DisplayHDR 1000 specifikációinak – sőt, bizonyos aspektusokban (mint például az előbb szóba került DCI-P3 lefedettség) túl is teljesíti azt.

A jellemzők listáját böngészve visszaköszön ránk a többféle HDR támogatása is (HDR-10, HLG), míg a kapcsolódásról két Thunderbolt 3-at protezsáló USB Type-C csatlakozó (melyek segedelmével láncba köthetünk külső adattárolókat vagy akár kijelzőket), egy HDMI 2.0 és egy DisplayPort 1.4 gondoskodik.

A professzionális felhasználásra tervezett ASUS ProArt csoda még a tavasszal elstartol, de az árcédula felett egyelőre kérdőjel lebeg. Egész biztosan nem lesz olcsó.

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu