Újabb nagy AAA játék hagyja el a Steamet; a közönség felháborodott!

Egyre többször halljuk azt, hogy egy AAA játék nem a Steamen jelenik meg, hanem egy másik PC-s megoldást használ és csak ott lehet hozzáférni az adott játékhoz. Most is ez a helyzet!

A Deep Silver fogja kiadni néhány héten belül a Metro Exodust, amit a 4A Games fejleszt. Korábban már sikerült sokaknál elérni, hogy elkerüljék a játékot, amikor a kiadó azzal védekezett a Denuvo-használat ellen, mert „ez a kiadó megközelítése” (miközben a Darksiders III-at a Deep Silvert is birtokló THQ Nordic DRM-mentesen adott ki a GOG-on…), de most még egy lépéssel tovább mentek.

Eddig a Steamen meg lehetett venni a Metro Exodust, de jött a bejelentés a Facebookon: viszlát, Steam! Kizárólag az Epic Games Store-on lehet megvenni innentől a játékot (legalábbis egy évig!), és emögött az a lépés van, hogy Tim Sweeney digitális értékesítőfelülete nem visz el 30%-ot az eladásokból (ahogy ezt Gabe Newellék teszik a Steamen), hanem mindössze 12%-ot. Erre felháborodott az internet. (Mi másért is megtesszük – Amerikában 50 dollár a játék. Európa? 50 euró? NEM. HATVAN! Felettébb fair árazás! A season passt tartalmazó Gold Edition is hasonlóan eltér – 75 dollár Amerikában, 85 euró errefelé…)

„Ez nem jó. Legalább megadhatnátok a lehetőséget arra, hogy Steamen is megvehessük a játékot. Ahol élek, ott a havi fizetés 1/6-ába kerül egy új AAA játék, és nem tudok teljes áron venni játékokat. Ezért jó a Steames családi játékmegosztás, mert az egyik barátommal közösen megvehetek egy játékot, és így csak az ár felét kell fejenként kifizetnünk, de így továbbra is tudjuk támogatni a fejlesztőket, és játszhatunk a fiókunkon a játékaikkal… de ez nem lehetséges az Epic Games Store-on, szóval úgy gondolom, hogy nem fogom támogatni a Metro Exodust,” írta angolul egyik szerkesztőnk, DaemonX. „Félkézzel sikerült tönkrevágnotok a játéknak az eladásait. Minden másik Metro-játék megvan nekem Steamen. Még a Redux kiadások is! Nem fogom feltelepíteni az Epic Games Launchert csak azért, hogy ezzel a játékkal játszhassak,” mondja egy másik vélemény.

A Valve közleménye pedig így hangzik: „A nap folyamán a Metro Exodus eladása leállításra kerül a Steamen, ugyanis a kiadó exkluzívvá tette egy másik PC-s [digitális] bolton. A fejlesztő és a kiadó biztosított minket afelől, hogy az eddigi Steames értékesítéseket teljesítik, és a Steam-felhasználók [akik előrendelték a Metro Exodust] hozzáférhetnek a játékhoz, és annak frissítéseihez és DLC-ihez.

Mi úgy véljük, hogy a Steam-felhasználókkal szemben unfair döntés a játék levétele, főleg egy ilyen hosszú előrendelési időszak után. Elnézést kérünk a Steam-felhasználóktól, akik azt várták el, hogy megvásárolható lehessen a játék február 15-ei megjelenési napig, de nemrég hallottunk csak a kiadó döntéséről, és csak kevés időnk volt arra, hogy mindenkit tájékoztathassunk róla.”

A Steam-felhasználók eléggé kiborultak, és valljuk be, jogosan. Viszont a Valve most már reagált az Epic finoman szólva is aggresszív terjeszkedésére, még ha utóbbinak vannak hiányzó funkciói is… lásd a lenti képet – ami az Epic Games Store-on nincs: felhő alapú elmentések, felhasználói profilok, felhasználói értékelések, fórumok, modok disztribúciója, csoportok, tárgyakkal való üzletelés, játékkönyvtár-rendezés, felhasználói fiók megosztása, más eszközökre való streamelés, játék streamelése, képlopás/megosztás, felhasználói végigjátszások, tippek/trükkök, kívánságlisták…

Közben befutott egy sajtóközlemény is (ezúton is egy biccentés jár a Magnewnak, köszi!), amiből még idézzük azt, ami eddig esetleg kimaradt volna: az előrendeléseket, az előrendelői bónuszokat és a season pass tartalmát azok, akik Steamen már előrendelték a játékot, meg fogják kapni. A Season Pass-t a Steamen az alapváltozatot előrendelők szintén megvehetik ott majd. Aki például Humble Bundle-n rendelt elő az Epic-exkluzivitás bejelentése előtt, szintén megkapja ott a kódot. Az árkülönbségeket korábban taglaltuk, és a fizikai PC-s kiadás is ugyanúgy egy kódot tartalmaz, ami elvileg nem érinti a vásárlókat. (De igen: a Magnew-től megtudtuk, hogy bizony azok is Epic Games Store kódokkal érkeznek!) Minimum gépigény: Windows 7/8(/8.1?)/10 operációs rendszer, Intel Core i5-4440 processzor, 8 GB RAM, GeForce GTX 670 / 1050 / AMD Radeon HD 7870 GPU, DirectX 11 vagy 12. Ajánlott gépigény: Windows 10, Intel Core i7-4770k processzor, 8 GB RAM, GeForce GTX 1070 / RTX 2060 / AMD RX Vega 56 GPU, DirectX 12.

A Metro Exodus február 15-én érkezik PlayStation 4-re, Xbox One-ra és PC-re.

Forrás: WCCFTech, Facebook, Magnew által továbbított angol nyelvű sajtóközlemény

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu