Ezek lennének a Fallout univerzum legőrültebb Menedékei?! Elég erős a verseny…

A Fallout univerzum bővelkedik a vitatott, vagy egyenesen borzalmas Menedékekben (Vaults), de a 68-as és 69-es különösen durva…

 

 

Úgy tűnik, a kreativitás és az etikai korlátok hiánya jellemzi a Vault-Tec technikusait, amikor a Fallout univerzum legendás bunkerei (Vaults) kísérleteinek megtervezéséről van szó. A sok furcsa kísérlet közül egy felkeltette az Mein-MMO kollégáinak figyelmét: ez a Vault 69. Bizony, ez pontosan az, amire gondolsz, és olyan rossz, amilyennek el tudod képzelni.

Az összegyűjtött információk szerint a Vault 68 és 69 egyedülálló alkotások a Fallout univerzumon belül, a Vault-Tec társadalmi megőrzési programjának részeként tervezett földalatti óvóhelyet egy különösen provokatív kísérletre tervezték.

A feltárt részletek szerint a Vault 69 1000 fős lakosságnak adott otthont, de rendkívül kiegyensúlyozatlan nemi megoszlással: egy férfi és 999 nő.

 

A Vault 69-et 999 nő és egy férfi lakta. A 68-as Vault éppen az ellenkezője volt

 

Ez a szokatlan megközelítés a híres „69” számra utal, amely szexuális konnotációkat idéz fel. Ez persze nem maradt észrevétlen a Vault 69 tervezői számára. A társadalmi kísérlet célja nyilvánvalóan a nemek közötti dinamika és az emberi kapcsolatok feltárása volt egy rendkívül egyenlőtlen környezetben.

 

 

Fallout univerzum / Fallout universe / univers Fallout

 

 

A kísérlet lebonyolításának konkrét részletei és tényleges következményei azonban továbbra is a titkok ködébe vész.

A 69-es bunker a rendkívül kiegyensúlyozatlan társadalmi kialakítás miatt bukott meg. Ez valószínűleg társadalmi feszültségekhez és nemi konfliktusokhoz vezetett a lakók között. A Fallout-rajongók több Fallout-játékban, valamint a Prime Videón nemrég megjelent Fallout-sorozatban is találhatnak utalásokat a Vault 69-re. Igaz, a legtöbb információ a vegyületről a „One Man, and a Crate of Puppets” képregényből származik.

 

A furcsa kísérletek fesztiválja és a Fallout univerzum

 

De a Vault 69 nem az egyetlen furcsa kísérleti menedék, amivel a Fallout univerzum büszkélkedhet. A Vault-Tec, a menedékek építéséért felelős vállalat egy sor hasonlóan sötét és gyakran groteszk célú teret fejlesztett ki. Tudunk például a Vault 68 létezéséről is, amely a Vault 69-hez képest fordított nemi konfigurációval rendelkezik: 999 férfi és egyetlen nő.

Ez a kísérlet is hasonló kérdéseket vet fel a lakói szélsőséges helyzetekben tapasztalható társadalmi és pszichológiai dinamikájáról.

A 69-es és a 68-as Vaulton kívül léteznek más menedékek is, amelyekben hasonlóan bizarr kísérleteket hajtanak végre. Egyes helyeken, mint például a 11-es, évente áldozati rituálékat hajtottak végre a lakosság biztonsága érdekében. Ez a káosz és az erőszak spiráljához vezetett a lakók körében. Más menedékhelyeket, mint például a 92-est, genetikai kísérletekre és felsőbbrendű katonák létrehozására használták.

A franchise humoros hangvétele ellenére a Fallout menedékei komor emlékeztetőül szolgálnak az emberiség kegyetlenségére és manipulációs képességére válság idején.

Habár ezek a kísérletek fiktívnek tűnhetnek, mégis az emberi psziché sötét aspektusaira világítanak rá, és fontos kérdéseket vetnek fel a tudomány és a kutatás etikájáról.

Akik többet szeretnének megtudni a Fallout és a Menedékek világáról, annak jó szívvel ajánljuk a játékokat, illetve a Prime Video nagy sikerű sorozatát, amelyről itt írtunk bővebben.

Forrás: Mein-MMO

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu