A 0451 kód rejtélye [VIDEO]

Több játékban is felbukkant ez a négy számjegyet tartalmazó 0451 kód.

Ez a kód több játékban is felütötte a fejét, de a legkorábbi példa erre az 1994-es System Shockban volt. Ez a játék az egyike azoknak, amin Warren Spector dolgozott. Spector egy 2015-ös videóban beszélt erről a témáról. Ez a videó 52 és fél percnyi játékmenet az első Deus Exből, és a különlegesség az, hogy a Deus Ex alkotói, így Spector, továbbá Sheldon Pacotti és Chris Norden játszott lényegében saját szüleményükkel. Ebben a videóban Spector elárulta, hogy a 0451 kód számára igencsak különleges volt, ugyanis a Looking Glass Studioshoz köthető (ez az Amerikai Egyesült Államokon belül a Massachusetts állambeli Cambridgeben volt található – ők fejlesztették a System Shockot is), mivel a belépéshez használt kód pontosan ugyanez a négy szám volt ebben a sorrendben. Anno a Twitteren kérdezték is, hogy nem a Fahrenheit 451-ből származik-e. (Ezt a disztopikus könyvet az amerikai Ray Bradbury írta – első megjelenése 1953 októberében volt esedékes.) Erre Spector válaszolt is: „A Bradbury referencia, utalás csak egy kis bónusz. Sajnálom!”

A System Shock után viszont több játék is alkalmazta ezt a kódot. Először például a 2007-es BioShock vetette be, és az a sorozat ugyebár a System Shock szellemi folytatása kívánt lenni. Négy évvel később, 2011-ben a Deus Ex: Human Revolutionben is feltűnt, és ezt a kapcsolatot ugye nem kell magyarázni. A 2014-es Alien: Isolation egy kicsit csavart, ugyanis a kód itt 4510 lett, de a számok megegyeznek. A 2016-os Dishonored 2-ben is látható volt a „451”, amiből bár hiányzik a nulla, de az üres helyet ki lehet azzal is tölteni. A Mafia III egy évvel utána, 2017-ben egy liftben használta ezt a kódot… és az idei példa a Wolfenstein: Youngblood rá.

Négy számjegy, ami gyakran visszatér – talán pont azért, mert eléggé könnyű a numpadon csukott szemmel is beütni ezt a számkvartettet…

Forrás: Twitter, YouTube

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu