DualShock 5: biofeedbacktől változó felhasználói élmény?

A Sony szabadalma forradalminak tűnik… de vajon használni fogják-e a technológiát a next-gen DualShock kontrollerben (aminek hivatalosan még nem DualShock 5 a neve)?

A RespawnFirst találta a szabadalmat. A Sony a tervek szerint biofeedback adatot gyűjthet a kontrolleren keresztül. Mi az a biofeedback? Itt idézzük a Wikipédiát: „A biofeedback (alternatív gyógymód) olyan módszereket jelent, amik élettani működések tudatosítására irányulnak – mindenekelőtt olyan készülékekkel, amik információt szolgáltatnak ezeknek az élettani rendszereknek a működéséről – az akaratlagos befolyásolás képességének megszerzése céljával.” Persze a gyógyítás fogalmát kizárhatjuk – a PlayStation nem erre lett kitalálva. Kicsit furcsa a jellemzés. Mindegy, a lényeg az, hogy pl. a légzésünkre, a szívritmusunkra vagy az izzadásra koncentrál a biofeedback.

Szóval a szervezetünket nyomon követheti a kontroller két sarka. Ezek vannak ugyebár a tenyereinkben. Például az elektrodermális aktivitást (röviden és tömören az izzadás mértékét), vagy a szívritmusunkat elemezné így a PlayStation 5. A DualShock 5 továbbítaná a belőlünk kinyert adatokat, amiket feldolgozna a konzol, majd frissítené az állapotunkat, illetve ettől függően módosítaná az élményt. De felmerül a kérdés: mi van, ha ez az adat eljut illetéktelen kezekbe? Felhasználnák ezt a nekünk szánt hirdetésekben?

 

 

Ez mondjuk egy túlélő horror műfajú játékban lenne érdekes, HA a Sony tényleg így módosítja a DualShock 5-öt (mi más lehet a kontroller neve?), de lehet, hogy pont ezen vághatnának az árral, mert tudjuk jól, hogy a cég a Microsofttal küzd, és az utóbbi sokkal jobb anyagi helyzetben van, így ők megengedhetnék maguknak, hogy veszteségesen indítsák útra az Xbox Series X-et, míg a Sony a PlayStation 5-tel kicsit zártabb körülmények között van.

Szóval egy túlélő horror játékban a szívritmusunkhoz igazodhat mondjuk a színvilág (mert azért be kell ismerni, hogy a műfajban annak is van hatása…), hogy kicsit lenyugodjunk, de persze a fejlesztők (mondjuk a Konami – a pletykák szerint a Silent Hill visszatérésén gondolkodnak…) szépen átverhetnek minket, és hirtelen ismét borzonghatunk egy még ijesztőbb szituációnak köszönhetően (nem jumpscare-re gondolunk).

Majd meglátjuk, hogy a Sony felhasználja-e ezt a szabadalmat. A PlayStation 5 az év végén indul el, valószínűleg novemberben, közel az Xbox Series X rajtjához. Addig még több izgalmas funkciót is bemutathat a Sony.

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu