Itt a DOOM Eternal első frissítése; a PC-sek nem örülnek neki

A történelem megismétli önmagát. A Bethesdával elszaladt a ló, amikor rábólintott a DOOM Eternal első frissítésére.

A DOOM Eternal Denuvóval jött ki már majdnem két hónapja PC-n. Persze eleinte a fejlesztők benne hagytak (vagy direkt tettek oda?) egy DRM-mentes .exe fájlt, hogy a felesleges „hazatelefonálást” kihagyva jobb, stabilabb teljesítményen fusson az id Tech 7-es játék. A Bethesda gyorsan kapcsolt és megszűnt a trükközés, és most itt a DOOM Eternal első nagyobb frissítése. Gyorsan azért megemlítjük, hogy az Empowered Demons az egyik újítás (ha egy játékos meghal az egyjátékos kampányban, a vele végző démon átjut egy másik játékos kalandjaiba, de felbuffolva – ha egy ilyen démonnal végzünk, jutalmakat kapunk, plusz több XP is üti a markunkat), a másik pedig az Echelon Leveling, ami kb. a Call of Duty-ban látott prestige szintek megfelelője lenne. Kozmetikai tárgyakat kapunk a Precious Metals eventek teljesítésével.

De nem itt van a baj, hanem azzal, hogy itt a Denuvo Anti-Cheat. Az Irdeto (övék a Denuvo) most már nem csak DRM-mel foglalkozik, hanem csalásmegelőző szolgáltatással is bír. Ezzel az a baj, hogy egy Ring 0-s kernel drivert kell felrakni, hogy a Battlemode-ot játszhassuk (megszállhatjuk démonként más játékosok kampányát). Tehát az operációs rendszerünkhöz teljesen egészen hozzáfér a Denuvo, és bár csak akkor fut, amikor a játék is (ellentétben a Riot Valorantjához csatolt, de uninstallálható driverrel), és állítólag nem rögzít képeket, nem elemzi a fájlrendszerünket, és nem továbbít adatokat rólunk az interneten keresztül (vagyis de: az Amazon szervereire küldi, hogy miként lép interakcióba az oprendszerünk a játékkal…)d, ez azért gyanús és egyben szomorú is még annak ellenére is, hogy uninstallálhatjuk.

A Ring 0 hozzáféréssel pedig ha valamilyen sebezhetőség lenne a Denuvo Anti-Cheatben (innentől rövidítjük DAC-ra), akkor azzal az oprendszerünket is taccsra vághatják az illetéktelen kezek. Persze, le lehet pucolni a gépünkről, de mit hagy hátra maga mögött? Régebben, kb. másfél évtizede a Starforce nevű DRM is hasonló bajokat okozott, és ott már az is baj volt neki, ha két optikai meghajtónk volt a PC-nkben, esetleg egy képfájlok (iso, mdf/mds, ilyesmi) olvasására használt virtuális meghajtónk is volt (pl. Daemon Tools).

Ha ránézünk a Steames értékelésekre, akor láthatjuk, hogy az utóbbi napokban erősen negatív kanyart vett a DOOM Eternal értékelése a DAC miatt. Ha csak az előző három napot vesszük, már közel kétezer mínuszos kritikát kapott az id Software játéka, de a fórumon és a Redditen sem jobb a helyzet.

Túlzásba vitt DRM és „csalás elleni védelem”, amivel megint a kalózok járnak jobban – akik csak az egyjátékos kampány miatt töltenék le a játékot, megtehetik, és nekik nem lenne baj a DRM-mel, és jobb teljesítményt is látnának. Nem véletlen, hogy a játékosok felháborodtak.

Forrás: WCCFTech

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu