PlayStation 5: alaprajzon a fejlesztőkészlet kifinomult hűtési rendszere

A DualSense kontroller alaprajza is megtekinthető – és így már biztosra vehető az is, hogy lesz rajta mikrofon is.

A WIPO-n (World Intellectual Property Organization – a Szellemi Tulajdon Világszervezete) találhatjuk meg a szabadalmat, ami a PlayStation 5 fejlesztőkészletéről szól. Ezen láthatjuk, hogy hat ventillátorral rendelkezik a next-gen konzol fejlesztéshez szánt hardvere, és oldalanként hármat találhatunk (ugyanis a devkit közepén ott van a V alakú bemélyedés).

Három ventillátor a tápegységet hűti (ez a jobb oldalon van), a másik három pedig az APU-t (Accelerated Processing Unit – az AMD egyetlen áramkörre pakolt processzora és grafikus chipje; az utóbbiról már tudjuk, hogy a Navi alapú GPU változó órajelű lesz). Sok szellőzőnyílás is van, ami érthető. A fejlesztőkészletben találhatunk egy párakamrát (vapor chamber) is, ami fejlettebb vízhűtést használ az APU alacsony hőfokon tartására. Kérdéses, hogy a bolti PlayStation 5 milyen rendszerrel jön majd – a párakamrás megoldást az Xbox Series X is beveti, úgyhogy lehetséges egy hasonló rendszer a Sony masinájában is.

Szintén a WIPO-n találhatjuk a DualSense alaprajzait is, ahol a jellemzésben megemlítenek egy hangbeviteli funkciót. Ez azt jelenti, hogy a kontrolleren mikrofon, sőt, mikrofontömb lesz, amiről már eddig is hallottuk, hogy zajszűrő lesz, és így elvileg csak a játékost magát fogják hallani a többiek. A fejhallgató-csatlakozót is megerősítik az ábrák, igaz, a Sony is mondta nem sokkal a DualSense bemutatása után, hogy a kontroller rendelkezni fog ezzel.

A szabadalom főleg a mikrofon elhelyezéséről és a kontroller belső felépítéséről szól, nem pedig magáról a kontrollerről, így nincsen szó mondjuk a haptikus visszajelzésről, a dinamikus ravaszokról, vagy más, eddig még nem említett funkciókról, amik a DualSense-en lehetnek majd. Erre is talán fény derül a The Future of Gaming című Sony-rendezvényen, amit nemrég elhalasztottak.

A PlayStation 5 (aminek bolti formáját még nem láttuk) és a DualSense is az év végétől lesz kapható, elvileg világszerte – legalábbis ezt szeretné Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment elnök-vezérigazgatója…

Forrás: WCCFTech, DualShockers

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu