Hazudott a Microsoft? – Két évnyi visszafelé kompatibilitást ígértek

Egy héttel Phil Spencer ígérete után a Microsoft máris kitáncol az Xbox One mögül.

 

Azt mondták, hogy legalább két évig nem lesz szükségünk majd Xbox Series X-re.

Titeket mennyire győzött meg a Microsoft ígérete? Elhittétek, hogy nem kell majd rögtön generációt váltanotok? Elhittétek, hogy next-gen hardver nélkül tudtok majd next-gen játékokkal játszani? Hát ezt jobb ha újra gondoljátok: a bemutatott játékok legalább fele, köztük a Forza sem jön Xbox One-ra!

 

A Sea of Thieves készítője, a Rare biztos abban, hogy az Everwild valami egyedi és különleges lesz, egy immerzív világgal.

 

Kész Átverés show: Microsoft? Vagy Phil Spencer hazudott, vagy a Microsoft szólt közbe.

Nos, ez most vagy azt jelenti, hogy ezek a játékok jó sokat késnek majd, vagy a Microsoft egyszerűen a képünkbe hazudott.

Több éve már, hogy a Microsoft egy olyan jövőt épít, ahol állítólag nem lesz majd szükség a legújabb konzolra ahhoz, hogy a legfrissebb játékokkal játssz — sok játék ezek közül gépek széles spektrumán fut majd, Xbox One-on, Xbox One S-en, Xbox One X-en, Windows PC-n — és azt mondták nekünk, hogy a következő Xbox, az Xbox Series X ezen vízió betetőzése lesz. Úgy volt, hogy futtatja majd kedvenc Xbox Classic, Xbox 360 és Xbox One játékainkat, a jövő generációjának csodái mellett. A Microsoft pedig végig azt állította, hogy a 2013-as Xbox One is megbirkózik majd az Xbox  Series X játékokkal valamilyen formában.

A vállalat konkrétan azt ígérte, hogy belsős fejlesztésű first-party címei egytől-egyig futni fognak majd a jelen generációs gépen, s legalább két évig még nem kell majd Xbox Series X-et vásárolnunk.

Íme, mit mondott Phil Spencer múlt héten:

„Nem lesztek belekényszerítve a következő generációba. Azt akarjuk, hogy minden játékos játszani tudja az Xbox Game Studios új játékait. Ezért van az, hogy az Xbox Game Studios címei, melyek az elkövetkező években jelennek majd meg – beleértve ebbe a Halo Infinite-et is – elérhetőek és nagyszerűen játszhatóak lesznek majd Xbox Series X-en és Xbox One-on is. Nem fogunk belekényszeríteni senkit abba, hogy Xbox Series X-et vegyen launch-nál csak hogy Xbox exkluzívokat játsszon.”

Most pedig nézzük, hogy az Xbox Game Studios feje, Matt Booty mit mondott januárban az MCV-nek:

“Ahogy játékaink megjelennek majd a következő egy-két évben, minden játékunk, hasonlóan, mint egy PC-n, futtatható lesz majd gépcsaládunk bármely tagján.” – magyarázta Booty. “Azt akarjuk, hogy ha valaki beruház az Xbox jelen generációjába vagy az Xbox Series X-be, azt érezze, hogy jó befektetést csinált, s hogy ellátjuk tartalommal.”

Amit most idézek, az már a harmadik ígéret lesz, mégpedig márciusból:

„Smart Delivery útján elérjük, hogy az exkluzív Xbox Game Studios-címeket, köztük a Halo Infinite-et az elérhető legjobb verziójában játszhassátok, akármelyik Xbox konzolon szeretnétek is tolni azt. Elég lesz egyszer megvenni egy játékot.”

Tegnap azonban az Xbox Games Showcase-en több first party-játéknál, így a Forza Motorsport-nál, a Fable-nél, az Avowed-nál, az egyébként független csapattól érkező, de Xbox Game Studios-os As Dusk Falls-nál, az Everwild-nál és a State of Decay 3-nál is feltűnhetett, hogy kifejezetten Xbox Series X-re és PC-re érkeznek – Xbox One támogatás és Smart Delivery nélkül. Megint csak olyan címekről van szó, melyeket a Microsoft Xbox Game Studios-a jelentet meg, s majdnem az őket kreáló összes fejlesztő a Microsoft zsebében van! Kifogás tehát nincs: ez tudatos, felsőbb utasításnak tűnik!

 

 

Gyanúper

Ez az egész engem három lehetőségre enged következtetni:
1.) A Microsoft rekord idő alatt megszegte a szavát,
2.) Kilencből hat exkluzív next-gen cím melyet a Microsoft tegnap bejelentett legalább két évvel a gép megjelenése után érkezik majd,
3.) Valaki alaposan elszúrta a prezentáción a játékok adatlapját…

Sem az 1-es, sem a 2-es nem túl bíztató, de minden amit a Microsoft-tól láttunk tegnap az 1-esre mutat.

Első körben a Microsoft a következő kitérő választ adta:

“A jövőben érkező Xbox Game Studios címeinket elsősorban Xbox Series X-re fejlesztjük. Továbbra is beruházunk ugyanakkor azokba az eszközökbe, melyek a konzoljaink közötti skálázhatóságot segítik. Hogy melyik stúdió melyik játékot támogatja majd az azon múlik, hogy mi a legjobb a játéknak és persze a közösségnek.” olvasható a Microsoft Verge-nek adott nyilatkozata.

(Persze felmerül a kérdés, hogy mi értelme volt összevonni a stúdiókat erős központi kontroll nélkül? Mert ha meg valóban így van, hogy lesz ami megjelenik One-ra, lesz ami nem, akkor mi értelme volt? Mi értelme volt az összevonásnak, ha mindenki csak fejleszt össze-vissza, miért nincs az megmondva, hogy tessék, ez a játék jöjjön erre a gépre is, csak mert megígértük, pont?! Vagy egy ilyen fokú, brutális inkompetenciával, vagy pedig aljas döntések sorával állunk szemben!)

Mikor pedig kerek-perec megkérdezte a Verge a Microsoft-ot, hogy most akkor igen vagy nem: kiáll a korábbi ígérete mellett, avagy sem, vagy hogy talán a játékok adatlapja volt-e téves, a vállalat nem adott választ. A következő tweet felé kezdtek mutogatni a redmondiak, mely az Xbox marketingfőnökétől, Aaron Greenberg-től származott, s továbbra sem tisztázott semmit.

Egy percre aztán úgy tűnt, hogy talán az adatlapokkal volt a baj, mert az Avowed új weblapján utalt az Xbox One-ra, akárcsak a projekt oldala, ami a As Dusk Falls-ról és az Everwild-ról is említést tett. Aztán viszont Greenberg válaszolt Stephen Totilo, a Kotaku újságírójának kérdésére, s azt mondta, hogy a weblapokat hamarosan frissítik – ezzel utalva arra, hogy a weboldalakkal volt a gond, nem a prezentációval…

Így történt hát: az Avowed és az Everwild oldala többé nem sorolja fel az Xbox One-t platformként. Nyilvánvaló, hogy a Microsoft többé nem ígéri azt, hogy next-gen játékainak első hulláma jön majd Xbox One konzolokra.

Lássuk, hogy a Microsoft mit is állított az event során, mely játékuk mire érkezik majd:

XBOX SERIES X / WINDOWS PC

  • State of Decay 3 – optimized for Series X, first party
  • Forza Motorsport – optimized for Series X, first party
  • Fable – optimized for Series X, first party
  • Avowed – optimized for Series X, first party
  • As Dusk Falls – optimized for Series X, first party
  • Everwild – optimized for Series X, first party
  • Stalker 2 – optimized for Series X, console launch exkluzív
  • Warhammer 40,000 Darktide – optimized for Series X, konzol launch exkluzív
  • The Medium – optimized for Series X, konzol launch exkluzív

XBOX SERIES X / XBOX ONE / WINDOWS PC

  • Halo Infinite – optimized for Series X, szintén PC-re optimalizálva
  • Tell Me Why
  • Grounded – optimized for Series X
  • Psychonauts 2 – optimized for Series X
  • Destiny 2 Beyond Light – optimized for Series X
  • Tetris Effect Connected – optimized for Series X, console launch exclusive
  • The Gunk – optimized for Series X, console launch exclusive
  • New Genesis Phantasy Star Online 2 – optimized for Series X, konzol launch exkluzív

XBOX SERIES X / XBOX ONE

  • CrossfireX – optimized for Series X, konzol launch exkluzív

 

 

Ítélet: a vádlott bűnös!

Egyenesebb lett volna, ha kerek-perec azt mondják a játékosoknak is meg a fejlesztőknek is, hogy kész, kinyírjuk az Xbox One-t, ne is szórakozzatok a visszafelé kompatibilitással! Ehelyett ködösítettek, sőt, hazudtak nekünk!

Ez persze nem egy személy, csak egy vállalat, a vállalatok pedig így működnek. Hogy az egészben mégis mi a legirritálóbb? Az, hogy abban az esetben, ha a válasz a cikk elején feltett kérdésemre az volt, hogy igen, elhitted ezt az egészet, akkor lehet, hogy a Microsoft most alaposan kicseszett veled.

Mert tegyük fel, hogy rohantál megvenni az Xbox One X Cyberpunk-kiadását, abban a hitben, hogy a gép úgy két évig kiszolgál még téged. Oké. Csakhogy nem fog, mert az exkluzívokról frankón lecsúszol!

De hogy az ügy még sötétebb legyen, kicsivel azután, hogy a Microsoft és Phil Spencer a fentebb részletezett ígéretet tette, a cég egyszerűen úgy döntött, hogy kész, szépen le is állítja az Xbox One gyártását! Szóval hagyták, hogy a felbátorodott, bizakodó játékosok lesöpörjék az egyébként nem ritkán jóval olcsóbban is adott konzolokat a polcokról (készlet-kisöprés, ugye), aztán pedig jól cserbenhagyták az Xbox One hűséges játékosait.

Nagyon nem kellene ezt Microsoft. A generáció elején már tanulhattatok volna belőle, hogy van, hogy bizony visszanyal az a bizonyos fagyi…

Csak nehogy megint ez történjen!

 

Forrás: The Verge

-Praesagus-

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

 

Spread the love
Avatar photo
Praesagus is a Role-Playing enthusiast and a huge fan of most story-driven games. He's also a diehard fan of everything related to Star Wars, Star Trek, or Fallout and likes to divide his free time between his beloved girlfriend and the retro games he loves so much.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu