Elképesztő összegért vásárolta fel az Nvidia az ARM nevű chipgyártó céget!

TECH HÍREK – Az egész iparág átalakulását jelenti, hogy a videókártyagyártó cég az Nvidia egészen konkrétan negyvenmilliárd dollárért vásárolta fel ARM nevű brit chipgyártó céget.

Az Nvidia megegyezett a Softbankkal, hogy egy akár 40 milliárd dollárra is rúgó üzlet keretében felvásárolják a japán óriáscégtől a brit chipgyártó leányvállalatukat, az Arm Holdings nevű céget, amely eddig leginkább okostelefonokhoz tervezett chipeket. Ennek a lépésnek pedig komoly hatása lehet a chipgyártás iparágára is, feltéve, ha zöld utat kap ez a megállapodás a szabályozóktól is.

Ez az üzleti lépés már csak azért is jelentős, mert ezzel az eladással az iparág és többek között az Apple egy nélkülözhetetlen beszállítója kerülhet egyetlen piaci szereplő irányítása alá. Ez valószínűleg a különféle szabályozóknak és versenytársaknak is csípi majd a szemét, lévén az Nvidia már eleve a legnagyobb piaci szereplő chipgyártó az USA-ban.

A Softbank ez a pénzügyi manőverrel pusztán négyéves befektetéssel meg is szabadult az alapvetően chipek tervezésével foglalkozó részlegétől, amelyet korábban maga a japán cég 32 milliárd dollár értékben vásárolt meg. Ez a megállapodás egyébként azután született, hogy az utóbbi időkben rengeteg kritika érte a Softbankot teljesítménye miatt és már arról is beszéltek, hogy esetleg a vállalat kivonul a tőzsdéről és privátcégként folytatja tovább az ipart. Az ARM eladásának bejelentése viszont épphogy rendkívül pozitív hatással volt a tőzsdei teljesítményükre: a hír hallatára közel 10 százalékkal emelkedett a japán cég árfolyama, így idén már 40 százalékos pluszban vannak.

Az amerikai chipgyártó Nvidia a Softbanknak 21,5 milliárd dollárt részvények formájában fizeti majd meg, 12 milliárd dollárt pedig cash-ben. A későbbi teljesítménytől függően pedig további 5 milliárd dollárt fizethetnek még készpénzben vagy részvényben és az ARM dolgozói sem járnak rosszul, ugyanis további 1,5 milliárdot kaphatnak Nvidia részvényekben. A japán cég egyébként nem kerül ki totálisan az ARM irányításából, ugyanis még így is marad egy 10 százalék alatti részesedésük az ARM chipgyártó cégben.

Bár ez a felvásárlás erős monopóliumról árulkodhatna, de az Nvidia vezérigazgatója ezt azzal hárította el, hogy az ügyletet versenyt támogatónak nevezte, lévén így végre versenytársa akadhatna az iparágat domináló Intelnek.

Az Arm Holdings egyébként alapvetően nem is chipek gyártásával foglalkozik, hanem tervezésükkel, amelyet licenc keretében ad tovább olyan partnereknek, mint az Apple, a Samsung, Qualcomm továbbá nagyobb kínai cégek is használják ezeket, mint például a Huawei. Az Nvidia vezérigazgatója azt megígérte, hogy ezeket a számára semlegesnek tekinthető licencszerződéseket fenntartja ezekkel a vállalatokkal, tehát nem használja fel saját előnyére a szellemi tulajdonjogokat. Sőt, az Nvidia még a saját technológiáját is hajlandó lenne licencként átadni más cégeken, amelyre eddig még nem volt példa.

Természetesen a hír nyomán az Nvidia tőzsdei árfolyama hatalmasat ugrott: idén már közel duplájára nőtt.

A megállapodás egyelőre még nem százszázalékos: ahhoz, hogy (igazi Nvidia árnyalatban…) „zöld” utat kapjon, még attól is függ, hogy az amerikai, angol, és kínai szabályozók is rábólintanak-e az üzletre.

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines - including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu