John Carmack örül a Microsoft-Bethesda üzletnek

Az FPS-ek atyja szerint így a régi játékaival újra felveheti a kapcsolatot.

John Carmack egy kisebb ideig szintén a Bethesda alkalmazottja volt, hiszen a Zenimax által birtokolt cég 2009-ben felvásárolta az id Software-t, akiket nem nagyon kell bemutatni (Wolfenstein, DOOM, Quake…). 2013-ban viszont Carmack felállt az asztaltól, hogy a virtuális valóságra koncentrálhasson, 2014-ben pedig a helyzet eléggé elfajult, amikor a Zenimax Carmack új alkalmazója, az Oculus ellen benyújtotta a pert, mert szerintük a belső nézetes lövöldözős játékok úttörője a Zenimax szellemi tulajdonát ellopta az Oculus Rift headset fejlesztésének megkönnyítése céljából.

Aztán a Zenimax közvetlenül Carmacket megvádolta azzal, hogy többezer belső dokumentumot, illetve egy céges fejlesztői eszközt tulajdonított el a felmondásakor. Erre a szemüveges zseni a ZeniMaxot beperelte 22,5 millió dollárért (akkori értéken is közel hat milliárd forintért), mert szerinte az id Software felvásárlása után ennyi járt neki. Ezt 2018 végén lezárták, de azért az biztos, hogy elhidegült a két fél egymástól.

Most viszont a Microsoft felvásárolta a Zenimaxot, és Carmack kifejezetten támogató eziránt – a Twitteren örömmel fogadta a Zenimax felvásárlását, mert szerinte a Microsoft jó anyacég a videojátékos szellemi tulajdonoknak, továbbá a redmondi cég nem haragszik rá. Ezért pedig úgy látja, hogy talán képes lesz néhány régebbi játékával foglalkozni (ugyanis a Microsoft és az Oculus/Facebook között sincsen olyan ellenséges viszony).

Mivel Carmack mostanában az AGI-n dolgozik (artificial general intelligence – általános mesterséges intelligenciaként lehetne fordítani), nem nagyon van teljesen az Oculusnál lekötve, így akár az is megvalósulhat, hogy a Microsoft visszahozza őt az id Software-hez, ahol ugye a Wolfenstein, DOOM, Quake hármas mellett például a Commander Keen megalkotásában is szerepe volt… és Tom Hall (aki anno a DOOM és a Commander Keen létrehozásában is közreműködő volt) a válaszával talán pont erre utalhatott. Keen kapitány visszahozása érdekes lenne.

A következő konzolgeneráció most már biztosan egy érdekes időszak lesz.

Forrás: PCGamer

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu