Menu

Bug okozhat bajt a next-gen konzolokban?

A HDMI 2.1-es chipekben található bug több hardvert is érinteni fog, beleértve az Xbox Series X-et és talán a PlayStation 5-öt is.

Egy német, audióval foglalkozó weboldal felfedezett egy bugot a HDMI 2.1-es chipsetben, ami a Panasonictól származik. Ezt a legújabb Denon, Marantz és Yamaha HDMI 2.1-es AV receiver-ei (magyarul házimozi erősítői, mi innentől AVR-ként rövidítjük) használják például. A bug megakadályozhatja a 4K/120 Hz HDR-es, vagy 8K/60 Hz HDR-es passthrough-t például sok új Nvidia videókártyában, vagy az Xbox Series X-ben, illetve akár a PlayStation 5-ben is. Röviden: ha ilyen bugos Panasonic chipsetű hardvert kötünk egy ilyen erősítőre, fekete képernyővel találhatjuk szemben magunkat.

A Sound United válasza szerint kompatibilitási hibák léphetnek fel. Ha az érintett rendszert egy 8K HDMI inputon kötjük egy AVR-re úgy, hogy a kimenet végük 4K/120 Hz legyen, és az AVR 4K-s jelformátuma 8K Enhanced opcióra van állítva, a kép hiánya mellett a hang sem érkezhet meg, viszont az egész probléma csak olyan kijelzőkkel történik, ha azok 4K felbontásúak és támogatják a 120 Hz-s képfrissítési rátát.

Ők vizsgálják az ügyet, és később végleges megoldással jelentkeznek, de addig is azt javasolják, hogy közvetlenül HDMI-n csatlakoztassuk a készülékünket (pl. a next-gen konzolt) a kijelzőnkre, és annak ARC/sARC funkcióját használva a natív audiót vezessük ki az AVR-re a kijelző-AVR közötti HDMI kábelen. Így a forrásból érkező natív hangformátumot dekódolni tudja, és a kijelző CEC/ARC opciójának bekapcsolása, illetve az AVR HDMI Control vagy ARC funkciójának használata erősen ajánlott (általában a videóbeállítások – HDMI alatt találhatjuk ezt meg). A másik megoldás a 4K/60 Hz input beállítása, így nem merülnek fel hibák semmilyen esetben sem, sőt tennivaló sincs, ha a videó forrása magától ezt a képfrissítést használja. A Yamaha pedig úgy reagált, hogy tesztelik az új játékkonzolok képességeit a legújabb HDMI-specifikációkkal, és a weboldalukon biztosan további részleteket fognak közölni az AVR-eik támogatása miatt a hibáról.

Úgyhogy akinek házimozi erősítős rendszer révén van bika hangzása a nappalijában, és esetleg van 120 Hz-t támogató kijelzőjük, akkor előre mondanánk: a hiba nem az ön készülékében van. Addig is kíváncsiak vagyunk, hogy mi lesz erre a megoldás.

Forrás: Audioholics

Kérjük, támogassátok a theGeek.hu oldalt a Patreonon, hogy fennmaradhasson, függetlenül, napi hírekkel és tesztekkel, a Patreon adományozó rendszerén keresztül! Köszönjük! theGeek csapata
Become a Patron!

Spread the love

NAPI COSPLAY BABE: Cammy (Street Fighter)

https://smallseotools.com/

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu