A Cyberpunk 2077 botrányos indítása megölheti a CD Projektet?

Egymilliárd dolláros veszteségről beszélnek, többek között amiatt is, hogy a cég részvényei árfolyamának 33%-a is ment a levesbe.

Hiába adtak el több mint 13 millió játékot, mégis megfizetheti az árát a CD Projekt a botrányos megjelenésnek. A Cyberpunk 2077 ugyanis bár az év egyik legjobban várt játéka volt, de premierje a világ minden részén a boltokban hatalmas botrányt kavart a PS4/Xbox One verziók tekintetében. A hibák és a játék szörnyű változata a konzolokon hatalmas vitákat, visszatérítéseket okozott, sőt, effektíve be is vonták a PlayStation Store-on. És bár néhány nappal ezelőtt a CD Projekt bejelentette, hogy az akció-kaland és szerepjátékuk eladásai meghaladták a 13 millió eladott játékot, mégis, még ezzel a hatalmas bevétellel is akár veszteséges lehet a cég, hiszen a cég vezetősége is egymilliárd dolláros veszteségről beszél, továbbá óriási a CD Projekt presztízsvesztesége, miközben ez volt a cég egyik legnagyobb aduásza.

Mint ahogy arról a Bloomberg pénzügyi portál beszámolt, december 15-ig a CD Projekt Red valamivel több mint egymilliárd dolláros veszteséget becsült. Ezek az adatok összekapcsolódnak egy előzővel, amelyet ugyanez a portál néhány nappal ezelőtt megosztott, amelyben arról írnak, hogy a lengyel cég részvényeinek értéke 33% -kal, a teljes értékük harmadával esett. Ebben a helyzetben még azt sem tudni, hogy a PlayStation és az Xbox digitális áruházak visszatérítései, illetve a PlayStation Store esetében a játék onnan való törlése milyen hatással lesz a bevételekre – akár most, akár a jövőre nézve.

A körülmények figyelembevételével néhány elemző, például Tomasz Rodak, a BOS Bank SA üzleti elemzője úgy véli, hogy a CD Projekt Red hírnevét súlyosan károsították. Azt azért hozzátette, hogy bár a stúdió még képes felállni a kiütés után, azonban ez sok időbe és erőfeszítésükbe fog kerülni. Valójában úgy vélik, hogy a Cyberpunk 2077 szoftveres javításai és azok kiadásainak üteme kulcsfontosságú elem lesz arra nézve, hogy a hatalmas üzleti kárt és presztízsveszteséget pozitívra fordítsák.

A feladat bonyolultnak tűnik a CD Projekt Red számára, méghozzá a cég ellen indított csoportos keresetek miatt, továbbá azért is, mert saját részvényesei is elemzik a cég beperlésének lehetőségét. A fejlesztők persze keményen dolgoznak továbbra is, miközben a játékosokat is igyekeznek kompenzálni.

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu