Egymásnak feszül a Quantic Dream és a Solidaires Informatique a bírói döntés előtt

A digitális technológiát és a játékfejlesztőket magába foglaló szakszervezet és David Cage stúdiója közötti vita júliusban ítélettel fog zárulni.

Május végén a Solidaires Informatique (amit innentől csak SI-ként rövidítünk!) összefoglalt néhány dolgot az eddigi tárgyalásokról. A Quantic Dream szerint a Le Monde és a Mediapart lejárató kampányt indított ellenük (ezt a témát az utóbbi időben szépen körüljártuk, úgyhogy itt csak az újdonságokról fogunk beszámolni!), a SI szerint pedig groteszk ügyről beszélhetünk (a stúdió beperelte a két lapot). A Gamesindustry a SI jelentéséből több dolgot is megerősített a tárgyaláson jelen levő személyeken keresztül. Ők név nélkül szolgáltattak információkat a publikációnak. A site a Quantic Dreamet is felkereste, így mind a két oldalról hallhatunk részleteket.

A Quantic Dreamet (innentől őket is rövdítjük QD-ként) azzal vádolták meg, hogy anyagilag nem kezeli jól a szituációkat. Például ha kirúgnak valamit, akkor először a kirúgás indoka ellen emelhet szót, majd utána jöhet csak szóba a kompenzációs (végkielégítéssel kapcsolatos) fizetés. Ez azért hasznos mind a két félnek, mert így a fizetést az URSSAF, egy francia, szociális hálóként működő munkáltatói/munkavállalói szervezet nem kapna ebből egy kisebb százalékot, így a QD-nek kevesebbet kell fizetnie, a kirúgott egyén pedig többet kap kézhez. Az URSSAF szerint nincs miért vádolni a QD-t emiatt.

2016 közepén a stúdió társalapítója, Guillaume de Fondaumière el lett bocsátva, és ő is ugyanazt a menetrendet követte, hogy minimum 60 ezer eurós (több mint 21 millió forintos) végkielégítést kaphasson. A SI szerint a QD több dokumentummal (elbocsátó levéllel) bizonyította ártatlanságát, de mindegyik esetében a kirúgás indoklása az volt, hogy „nem követte az utasításokat”. Erre a sajtót képviselő tanácsadó szerint az egyik levélben szabálytalanságokat talált, így az a kirúgás nem nem volt fair!

Egy olyan vád is felbukkant a tárgyalás során, hogy miután 2018-ban a munkakörnyezet és a zaklatás egyaránt negatív hangulatot eredményezett a QD-ben, David Cage a stúdióból az összes hölgyet egyenként behívatta, hogy a szituációt megvizsgálja… csak eközben az emberi erőforrási részlegről (a HR-esektől) nem volt ott képviselő, sőt, senki más sem. Erre a stúdió szóvivője annyit mondott, hogy téves információra nem reagálnak (és korábban állítólag egy külsős cégen, a People Voxon keresztül kérdőívezték az alkalmazottakat, amiből az jött át, hogy nem volt mérgező munkakörnyezet…).

Cage a két nap folyamán (május 27-én és 28-án) azt mondta, hogy az újságíróknak nem tartozik magyarázattal, és a QD ügyvédjei az egyik újságírót azzal vádolták meg,  hogy bosszúból írt valamit, mert de Fondaumière egyszer nem engedte be őt a QD bulijának VIP részlegére. A SI szerint Cage többször is elsírta magát a tárgyalás során, de a Gamesindustry forrásai szerint ez túlzás, mert annyi történt, hogy a tárgyalás az ő dolgaival szórakozik, és a kérdéses ügyek az ő becsületére hatással vannak.

A SI írása több Cage-kommentre is kitért, amik a fejlesztések során hangzottak el. A transzparencia érdekében pontosan, cenzúra nélkül lefordítva közöljük ezeket, és mi elhatárolódunk tőlük: „A játékaimban minden nő egy kurva.”; „Hiányoznak a csöcsök az irodában.”; „A Quantic Dreamben mi nem buziknak csinálunk játékokat.”

A Gamesindustry megkeresésére a QD nem nyilatkozott a SI írására. Azért vitte a stúdió a Le Monde-ot és a Mediapartot a bíróságra, mert szerintük nem jóhiszemű írások születtek, amik mögött nem állt értelmes kutatás vagy bizonyíték, és téves következtetések születtek bennük, amik aztán súlyosan megsértették a stúdió reputációját és morálját. Az utóbbi néhány nap során a bíróságról kiszivárgott teljesen kitalált idézetek és félreértelmezett információ egyaránt ellepték az internetet. Ezek félrevezető vádaskodások, amik több szemtanú (pl. jelenlegi és ex-alkalmazottak) által igazoltan tévesek lettek, nem beszélve a külsős pénzügyi és emberi erőforrási vizsgálatokról, illetve a munkaügyi bíróság határozatairól, amik a stúdió szerint mind az ő oldalukon vannak.

A stábtól egy közleményt is továbbítottak: mindenki elítéli a nem profi, téves vádaskodásokat, amik már évek óta őket érik; az alkalmazottak belefáradtak a külső támadásokba, amik mind egy személyes agendát követnek, és sosem veszik figyelembe a saját élményeiket és nyilatkozataikat. A Quantic Dream szerintük egy ritka, befogadó, együttműködésre és optimizmusra építő csoport, amit kedvességgel, pozitivitással és professzionálisan vezetnek. Arra emlékeztetnek, hogy az építő, tiszteletteljes párbeszédre nyitottak, de az új vádaskodásokat elutasítják.

Tehát július 8-án ítélet születik az ügyben. Érdekes lesz.

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu