Robin Williams portré – Rémálom az öngyilkosság előtt, drogfüggőséggel, betegségekkel

SZTÁRPORTRÉ – Robin Williams tragikus küzdelme a drogokkal, ami miatt „paranoiás és impotens„, depressziós és demens lett az öngyilkosság előtt.

 

Robin Williams komikus zseni volt, aki tehetségét Oscar-díjas filmszerepekben kamatoztathatta, de Robin Williams egész életében depresszióval és függőséggel küzdött. A filmes legenda – aki ezen a héten lenne 70 éves – 2014-ben öngyilkos lett, és barátai, családja és rajongói milliói gyászolják azóta is.

Tragikus véget ért a betegséggel vívott harca, amely egész ragyogó karrierje során gyötörte, és végül túlságosan megviselte. Halála után Robin özvegye, Susan Schneider így nyilatkozott:

Robin kezdte elveszíteni az eszét, és ennek tudatában volt… Folyton azt hajtogatta: „Csak újra akarom indítani az agyamat„.”

Tragikus módon a boncolás megállapította, hogy Lewy-test betegségben szenvedett, a demencia egy formájában, ami súlyosbította a depresszióját.

Tegnap fia, a 38 éves Zak így tisztelgett a néhai sztár előtt: „Apa, a 70. születésnapodon szeretném, ha tudnád, hogy hihetetlen szellemed bennünk él. A családunk ma téged és az emlékedet fogja ünnepelni. Hiányzol és örökké szeretünk!” Itt tekintünk vissza a komikus legenda elvesztésére és tragikus halálára.

 

Kokaintivornyák a hírnév megszerzése után

 

Miután otthagyta a New York-i Juilliard színésziskolát, Robin Williams stand-uposként kezdett el szerepelni, mielőtt a Happy Daysben egy földönkívülit alakított, ami 1978-ban a Mork és Mindy című spin-off sorozathoz vezetett. Az öt éven át futó sorozat indította el a filmvásznon is, ahol az 1980-as élőszereplős filmben Popeye-t, a Holt költők társaságában egy inspiráló tanárt, a Mrs Doubtfire-ben egy apukát, aki nőnek öltözik, hogy lássa a gyerekét, és a Walt Disney Aladdinjában Dzsinn hangját játszotta. Négy Oscar-díjra jelölték, a Good Will Huntingban Matt Damon mellett játszott terapeuta szerepéért elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat.

Karrierjét azonban megkeserítette az alkohol- és drogfüggőség, amellyel több mint 30 éven át küzdött, miután az 1980-as években alkohol- és kokainmámorba kezdett.

„A kokain számomra egy búvóhely volt. A legtöbb ember a kokainra hiperaktívvá válik. Engem lelassított.”

– mondta 1988-ban a People-nek.

A komikus a Saturday Night Live sztárjával, John Belushival volt együtt azon az éjszakán, amikor Beloshi 1982-ben drogtúladagolásban meghalt. A tragédia, valamint az első feleségével, Valerie Velardival közös Zak fiúk közelgő születése arra késztette, hogy leszokjon.

A Belushi-tragédia ijesztő volt” – mondta Robin Williams a People-nek. „A halála megrémítette a show-biznisz embereinek egy egész csoportját. Nagy menekülést okozott a drogoktól. Nekem pedig ott volt a baba. Tudtam, hogy nem lehetek így apa, és nem élhetek ilyen életet.

 

Visszaesés az alkohol poklába

 

Két évtizedes józan élet után Robin Williams 2006-ban visszaesett.

„Amikor visszaestem, az nagyon kemény volt. Az egyetlen dolog, amivel nem foglalkoztam, az volt, hogy mennyire akarok őszintén élni.” – mondta a People-nek.

Bár kerülte a drogokat, amelyek „paranoiássá és impotenssé” tették, az ivás gyorsan eszkalálódott.

„Egy nap bementem egy boltba, és megláttam egy kis üveg Jack Daniel’s-t. És akkor az a hang – én úgy hívom, hogy az ‘alsó hatalom’ – azt mondja: ‘Hé, csak egy kóstolót. Csak egyet.” – mondta a Parade magazinnak.

„Megittam, és ott volt az a rövid pillanat, amikor azt gondoltam: ‘Ó, jól vagyok! De olyan gyorsan eszkalálódott. Egy héten belül annyi üveggel vettem, hogy csörömpöltem velük, amikor hazamentem.”

A kemény piálásnak meg is volt a hatása:

„Egy hálaadáskor tudtam, hogy nagyon rossz a helyzet, amikor annyira részeg voltam, hogy fel kellett vinniük az emeletre.”

Robin Williams 2006 augusztusában ment elvonóra az oregoni Hazelden Springbrook kezelőközpontba, miután legidősebb fia, a ma 38 éves Zak ultimátumot adott neki. A függőség hozzájárult a Marsha Garces-szel, két legkisebb gyermeke, a 31 éves Zelda és a 29 éves Cody édesanyjával kötött második házasságának felbomlásához. A Jumanji sztárja 2006-tól szívproblémáktól is szenvedett, és 2009-ben műtéten esett át szabálytalan szívverése miatt.

 

Depresszió a Parkinson-diagnózis miatt

 

A halála előtti öt évben Robin Williams egészségi állapota miatt kevesebb színészi szerepet vállalt. Utolsó munkája a The Crazy Ones című sitcom volt Sarah Michelle Gellar és James Wolk oldalán, amelyet 2014 májusában, két évad után töröltek.

Nem sokkal később Robin Williams bejelentkezett a minnesotai Hazelden Foundation Addiction Treatment Centerbe elvonóra, szóvivője szerint „visszavonulásként”, miután túl sokat dolgozott. Három hónappal később, 2014. augusztus 11-én a 63 éves színészre holtan találtak rá: felakasztotta magát a kaliforniai Paradise Cayben lévő otthonában.

Halála után árulta el harmadik felesége, Susan, hogy súlyos depresszióval küzdött, mivel nemrég degeneratív idegbetegséget, Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála. A Neurology magazinban megjelent, Terrorista a férjem fejében (The Terrorist Inside My Husband’s Head) című cikkben Susan elárulta, hogy a komikus stressztől, álmatlanságtól, paranoiától, hallucinációktól és téveszméktől szenvedett.

A következőket írta: „Robin egyre fáradtabb volt. A parkinsonos maszk állandóan jelen volt, és a hangja meggyengült.

„A bal keze remegése most már folyamatos volt, és lassú, csoszogó járása volt.”

„Gyűlölte, hogy a beszélgetésekben nem találta a kívánt szavakat. Éjszakánként prüszkölt, és még mindig szörnyű álmatlanságban szenvedett.”

Susan Schneider:

„Időnként azon kapta magát, hogy megrekedt egy megdermedt testhelyzetben, képtelen volt megmozdulni, és frusztrált volt, amikor kijött belőle.

„Kezdtek gondjai lenni a vizuális és térbeli képességeivel, a távolság és a mélység megítélésével. Az alapvető gondolkodási képességek elvesztése csak fokozta növekvő zavarát.”

 

„Elvesztettem a legjobb barátomat”

 

Robin Williams 63 éves korában bekövetkezett halála miatt a filmrajongók és a komédia rajongók egy zseniális tehetséget gyászolnak. Az akkori elnök, Barack Obama így búcsúzott az Oscar-díjas színésztől:

„Egyedülálló volt. Idegenként érkezett az életünkbe – de végül az emberi szellem minden elemét megérintette. Megnevettetett minket. Megríkatott minket. Mérhetetlen tehetségét szabadon és nagylelkűen adta azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük volt rá – a külföldön állomásozó katonáinktól a saját utcáinkon élő kirekesztettekig”.

A legmeghatóbb elismerést azonban hét éve feleségétől, Susan Schneidertől kapta.

„Nemcsak a férjemet vesztettem el a betegsége miatt, hanem a legjobb barátomat is.”

– mondta.

„Robin és én egymásban a feltétel nélküli szeretet biztonságos kikötőjét találtuk meg, amelyre mindketten mindig is vágytunk.”

(theSun)

-theGeek-

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu