Harmadával csökkentek a Huawei bevételei

A Huawei nyilvánosságra hozta, hogy 2021 első félévében minden idők legnagyobb bevételcsökkenését könyvelhette el – a bevétel csaknem 30%-kal, 320 milliárd jüan-ra (35,5 milliárd fontra) esett vissza.

 

A cég az amerikai szankciókat követően eladta mobiltelefon-üzletágának egy részét, ami elemzők szerint hozzájárult a csökkenéshez. A Huawei fogyasztói elektronikai üzletágának bevétele, amely a telefonokat is magában foglalja, 47%-kal csökkent.

A Huawei a chiphiány üzletre gyakorolt hatására is hivatkozott. Az Egyesült Államok által bevezetett szankciók megnehezítik a Huawei számára, hogy amerikai technológiát használó alkatrészeket és szoftvereket vásároljon.

Az év elején a vállalat fogyasztói eszközökért felelős vezetője elismerte a kihívásokat: „Az amerikai szankciók nagy nehézségeket okoztak az üzleti működésünknek és a napi munkánknak” – mondta Richard Yu, amikor a vállalat bejelentette egy új telefon bevezetését.

A szankciók azt is megakadályozták, hogy a Huawei készülékek teljes mértékben együttműködjenek a Google Android operációs rendszerével, ami arra késztette a céget, hogy kiterjessze saját Harmony OS-ének használatát.

Mindezeken túl a Huawei távközlési berendezésekkel foglalkozó üzletága is visszaesést könyvelhetett el. A vállalat szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy ez az 5G lassú kínai bevezetésének köszönhető. A Kínán kívüli eladások azonban nőttek, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolt szövetségeseire, hogy a nemzetbiztonsági aggályok miatt zárják ki a Huaweit az 5G infrastruktúrából. A Huawei tagadja azokat az állításokat, amelyek szerint berendezései biztonsági kockázatot jelentenek, és politikailag motiváltnak nevezte az állításokat.

Történt azért jó is a vállalattal: növekedést ért el a vállalati és felhőszolgáltatási üzletágakban, a hatékonyság javulása révén a haszonkulcsok is növekedtek. Eric Xu elnök nyilatkozatában így fogalmazott: „Célunk a túlélés, mégpedig fenntartható módon”.

Forrás: BBC News

 

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu