Frank Oz, a Muppet Show atyja szívesen készítene újakat, de a Disney nem akarja!

MOZI HÍREK – Frank Oz-t soha nem hozták vissza a modern Muppet Show-filmek vagy tévéműsorok egyikébe sem, és szerinte azért, mert a Disney „nem akarja” őt.

 

Frank Oz lehet, hogy egyet jelent a Muppet Show-val, de a sorozat egykori szinkronszínésze és bábszínésze szerint a Disney-nél nem látják szívesen a franchise egyik modern folytatásában sem, persona non grata a franchise-nál manapság. A most 77 éves Oz mindössze 19 éves volt, amikor 1963-ban csatlakozott Jim Hensonhoz a Muppets munkálataihoz. Amellett, hogy több főszereplőt is alakított, Oz a színfalak mögött is a Muppet Show egyik motorja volt.

Frank Oz és Jim Henson a következő évtizedekben más projektekben is együttműködött, többek között a Szezám utcában, a Muppet Show-filmekben és a Labirintusban. Henson sajnos 1990-ben meghalt sztreptococcus toxikus sokk szindróma következtében, amely egy bakteriális fertőzés okozta állapot. Oz még dolgozott az 1990-es években megjelent további Muppet Show-filmeken, de a Disney a franchise 2011-es újraindítása után már nem hívták vissza. A Szezám utcába sem tért vissza ugyanezen év óta.

A The Guardiannek adott új interjújában Oz azt mondja, hogy mindez azért van, mert persona non grata a Disney-nél. Elmagyarázza, hogy Henson halála után a Muppets-franchise-zal már sosem volt minden a régi, hiszen az elkövetkező években valahol elveszett az igazi szellemisége annak, ami a Muppets. Henson halálakor éppen a Disney vezetőjével, Michael Eisnerrel tárgyalt a Muppets eladásáról. Tekintettel arra, hogy Henson milyen gyorsan lett beteg és halt meg, Oz úgy véli, hogy a Disneyvel folytatott stresszes tárgyalások vezettek a betegségéhez, és végül a halálához.

„Valószínűleg a Disney-üzlet ölte meg Jimet.

Beteggé tette. Eisner a Szezám utcát is meg akarta szerezni, amit Jim nem engedett. De Jim nem kereskedő volt, hanem művész, és ez tönkretette őt, tényleg”.

Végül a Disney 2004-ben megvásárolta a Muppets-et, és Oz megjegyzi, hogy „van egy határvonal a Jim Henson Muppets és a Disney Muppets között”. 2007 óta nem dolgozott semmi Muppet-hez kapcsolódóan, ami azt a feltételezést váltotta ki, hogy talán visszavonult, de úgy tűnik, ez nem így van. Oz azt mondja, szívesen csinálna még többet a Muppetekkel, ahogyan a Szezám utcával is, de senki nem hívja fel. Elmélete szerint ez azért lehet, mert ragaszkodik ahhoz, hogy megőrizze az eredeti sorozat szellemiségét.

„A vállalati Amerika képtelen megérteni annak értékét, amit megvettek. Soha nem értették meg, nálunk nem csak a bábukról van szó, hanem az előadókról, akik szeretik egymást, és hosszú évek óta együtt dolgoznak. Szívesen csinálnám újra a Muppeteket, de a Disney nem akar engem, a Szezám utca pedig már 10 éve nem kért fel. Nem akarnak engem, mert nem követem a parancsokat, és nem azt a fajta Muppetset csinálom, amiben ők hisznek. [Most nem tudom nézni, mert] a lélek nincs meg benne. A lélek az, amitől a dolgok fejlődnek és viccesek lesznek. De hiányoznak és szeretem őket.”

Néhány rajongó egyetértene azzal, hogy a Muppet Show már nem ugyanaz, mint régen, hiszen az új inkarnációk nem nélkülözik a kritikákat. Különösen a karakterek hangjaira panaszkodtak a régi rajongók. Sokak számára sohasem lesz felülmúlható az eredeti sorozat, amelyben Henson és Oz egykor részt vett.

Forrás: The Insider

Spread the love
Avatar photo
Zardoz is our mystery member...

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu