Betiltották Kínában a nemzetközi Steamet!?

Boldog karácsonyt, gondolta a Kínai Kommunista Párt: most arról hallunk, hogy a Steam nemzetközi domainje nem érhető el az országból.

 

A Twitteren bukkant fel, hogy a Steam bolt nemzetközi verziója nem érhető el a kínai felhasználóknak, így a helyi verziót kell használniuk, amin értelemszerűen jóval alacsonyabb a játékkínálat, hiszen azt az ottani cenzorok felügyelhetik; ez a nemzetközi verzió esetében nem mehet, így akár a párt vonalával szemben álló játékokhoz is hozzá tudtak férni a játékosok…

A Comparitech szerint a Steampowered domain tényleg a nagy kínai tűzfal áldozata lett, azaz trükközés nélkül (és már a VPN-ek esetében sem olyan egyszerű kioldalazni a blokkolást…) Gabe Newell nemzetközi játékboltjától búcsút kell venni. A helyi verzió amúgy idén februárban indult el Kínában; ezt a Steam a Perfect Worlddel közösesen indította el.

A Steam kínai kiadásáról az imént írtuk már, hogy korlátozottabb. Ez nem véletlen: az internethasználathoz és a videojátékokhoz kötött szabályzatoknak ez a változat teljesen megfelel. Például kell egy licensz ahhoz a cenzoroktól (azaz a kormánynak el kell fogadnia…), hogy a játék ezen a felületen felbukkanjon, ami a nemzetközi kiadás esetében nem volt szükséges. És pontosan emiatt indult el a kínai Steam mindössze 53 (ezt nem írtuk el: ötvenhárom!) játékkal. Nos, és nincsenek fórumok, nincs Steam Workshop, és a piactér is hányzik ebből a változatból. Szomorú.

Itt viszont figyelembe kell vennünk a SteamDB tweetjeit is. Szerintük a Steam kilense nem érintett, így a kínai játékosok gond nélkül el tudják indítani azt. Néhány Akamai IP-címen a bolt és az API subdomainjei esetében a kapcsolat újraindul, ami a nagy kínai tűzfal esetében gyakori, és a GitHubnál is ez következett be. A többi subdomain (pl. a partnereké) működik, így még nem tudjuk pontosan, hogy a kínai cenzúra még kifinomulatlan állapotú-e (azaz a klienset is le fogják tiltani), vagy valami technikai gikszer merült fel.

A kínai helyzetet ismerve (napi egy óra játék a fiataloknak, valós névvel kell regisztrálni a játékokhoz szánt fiókokat) nem lenne meglepő, ha ez tovább fog fajulni.

Forrás: WCCFTech

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu