Blockverse: egy millió dollárral lécelt le a nem hivatalos Minecraft NFT-játék!

Blockverse: A fejlesztők ismét felbukkantak, és bár azt mondják, hogy ők nem húzták ki mindenki alól a szőnyeget, a projekt és a pénz mégis elveszett…

 

A Blockverse egy olyan Ethereum NFT volt a láncon, ami egyedi módon kínált Minecraft P2E játékmenetet, azaz pay-to-earn megközelítéssel élt a szerver. Ehhez csak a releváns tokennel rendelkezők kaptak hozzáférést. A 10 ezer NFT nyolc perc alatt elfogyott, holott áruk 0,05 ETH (egyenként 124 dollár, tehát közel 40 ezer forint) volt. Csakhogy néhány nap múlva az alkotók törölték a weboldalukat, a Discord-szervert, és leléptek a lóvéval, ami az 500 ETH miatt több mint 1,2 millió dollár, azaz megközelítőleg 386 millió forint volt. Ebből aztán volt 792 ETH másodlagos értékesítés (azaz az eredeti vásárlók továbbadtak a bitcoinokon), és ebből a Blockverse tulajdonosok is részesültek.

Aztán három nap csend után visszatértek a Twitterre, hogy bocsánatot kérjenek a cselekedeteikért. Azt állítják, hogy minden jól alakult, és az NFT-k elindítása után elmentek a Blockverse kiterjesztését fejleszteni, de az első körös készletürítés után panaszokat kaptak a túlzottan magas, NFT-khez köthető tranzakciós díjakról, a szerveren a játékosszám túl magas volt, és a játék által generált $Diamond tokenek kezelhetősége sem volt a legjobb. A félelem, a bizonytalanság és a kétkedés aztán gyorsan zaklatásban fenyegetésbe és a magánadataik kiszivárogtatásába (doxxing) fajult. A csapat erre bepánikolt és ösztönből lelőtte a Discord-szervert, majd minden mást, hogy a zaklatás leálljon. Több munka volt leállítani mindent, mint azok elindítása volt, de a terv mindvégig az volt, hogy a kedélyek lenyugvása után újranyitották volna az egészet. Szerintük semmi indok nincs a végleges távozásra, mert a technikai és az infrastruktúrával kapcsolatos munka már elkészült.

A Discord/Minecraft szerverek szerintük pár napon belül vissza fognak térni. A valódi visszatérés még azért nem következett be, mert a helyzet romlott az eltűnésük óta. Csalódtak, hogy a közösség hamis vádaskodásokhoz folyamodott, de a fejlesztők továbbra is hisznek a projektjükben, és hogy mindenki ismét bízzon bennük, már tárgyalnak a szakértőkkel a folytatásról. Más, megbízható fejlesztőkkel és közösségi tagokkal dolgoznak: ők hozzáférést kapnak a weboldalhoz, a szerverekhez és a backend infrastruktúrához, így nem lesz mindenkiben ott a kockázat, hogy megint minden offline lesz. Tudják, hogy mennyi kárt okoznak, de remélik, hogy ez a gesztus segíteni fog, hogy ismét jó úton lehessenek.

Nem sokan hisznek a fejlesztőknek. A Blockverse közösségéből azt állítják, hogy vannak hátrahagyott nyomok. Egy Coinbase-cím finanszírozott sok mindent, és egy Cloudflare IP-cím is a birtokukban van. Azt hiszik, hogy el tudtak menekülni, de most a fejlesztőknek tudomásuk van arról, hogy az érintettek bizonyítékokkal rendelkeznek. A közösségből volt, aki nyíltan kimondta, hogy 24 óra után törölték a Discord-szervert és a Minecraft-szervert egyaránt, és a rajt után lényegében eltűntek a fejlesztők, akik a szőnyegkihúzósdit megejtették. Az újrarajthoz szerinte el kell fogadniuk a közösség általi átvételt és 200 ethereumot kellene fizetniük, vagy meg kellene adniuk az adataikat. A fejlesztők viszont kapnának valami pénzt, ha csak kilépnének. Az asseteket és 200-400 ethereumot szeretné a közösség, mert így fel tudnának fenni embereket a projekt futtatására (100 ethereum negyed millió dollárnak felel meg!), és ez realisztikusnak tűnik szerintük, mert a szőnyegkihúzásból nem sokat lehet kimenteni.

Ez azért eléggé hajmeresztő. Hová lett az a pénz…?

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu