Nvidia Instant NeRF: 3D-s jelenetek 2D-s képekből! [VIDEO]

TECH HÍREK – Az Nvidia pillanatok alatt képes 2D-s fotókból 3D-s jeleneteket teremteni a technológiájával.

 

A kutatók a mesterséges intelligencia, és azon belül is a neurális sugárzási mezők (angolul neural radiance fields, innen a NeRF rövidítés) révén valósították meg azt, hogy megbecsülik, hogy milyen irányba milyen színű fény világítana, és így újraépítették a jelenetet a kép alapján. Az Nvidia szerint ez az eddigi leggyorsabb megoldás, és 1080p-s renderelés esetében ezredmásodpercek alatt megvalósul ez. Ez akár több mint ezerszer is gyorsabb lehet az eddigi elképzelésekkel szemben.

A GDC-n Instant Neural Graphics Primitives címmel tartott előadást Thomas Muller, a témát kutató tudós, és a hatás szerinte három fő területen elért fejleményeknek köszönhető. A renderelő/mesterséges intelligenciát edző algoritmus feladatspecifikus GPU-s implementációja kapcsán kihasználja a GPU finom szemcsés vezérlőáramlási képességeit, hogy sokkal gyorsabb legyen a sűrű tenzoroknál; egy kisebb neurális hálózat teljesen integrálva lett; továbbá a többfelbontású hashrácson keresztül történő kódolási technika is számít, ami feladatoktól független, és jobb sebesség/minőség arányt mutat fel az eddigi munkálatokkal összevetve.

Az Instant NeRF modellje a CUDA eszközkézlettel és a Tiny CUDA neurális hálózati könyvtárával valósult meg, és akár a kódba is belenézhetünk itt. Az Nvidia szerint olyan könnyű a neurális hálózat, hogy egyetlen GPU-n is el lehet futtatni, főleg ha rendelkezik tenzoros magokkal. David Luebke, az Nvidia grafikus kutatásokért felelős alelnöke ezt nyilatkozta: „Ha a hagyományos 3D ábrázolások (például a poligonális háló) a vektoros képekhez hasonlítanak, akkor a NeRFek olyanok, mint a bittérképes képek: sűrűn rögzítik, ahogyan a fény egy tárgyból vagy egy jeleneten belül sugárzik. Ebben az értelemben az Instant NeRF ugyanolyan fontos lehet a 3D-nek mint a digitális fényképezőgépek és a JPEG tömörítés a 2D-s fényképezés számára: jelentősen növeli a 3D rögzítés és megosztás sebességét, egyszerűségét és hatókörét.”

Az Instant NeRF gyorsan digitalizálhatja a valódi környezeteket és személyeket, és majd a digitalizált eredményüket taníthatják az autók önvezetésére, vagy a robotok a valódi objektumok formáját és méretét is el tudják sajátítani.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu