Michael Mann Szemtől szemben 2-je regénybe önti a lore kimaradt elemeit [VIDEO]

MOZI HÍREK – Michael Mann ikonikus bűnügyi drámája, a Szemtől szemben regény formájában mutatja majd be az 1995-ös film előzményeit és a karakterek utóéletét.

 

Most már hivatalosan is tudjuk, hogy Michael Mann klasszikussá vált bűnügyi drámájának, a Szemtől szembennek készül a folytatása – pontosabban inkább bővítése –, méghozzá egy regény formájában. Michael Mann beszámolt róla, hogy már 2016-ban meghozta a döntést, miszerint a filmből kimaradt, a Szemtől szemben lore-jában lényeges történeteket, amelyben előzmények és bőven a 95-ös cselekmény után történő események is szerepelnek, egy könyv formájában szeretné megosztani a közönséggel. A Szemtől szemben kétségtelenül korszakalkotó filmmé vált, amely az elmúlt 27 évben rengeteg más, hasonló művet ihletett meg. Robert De Niro és Al Pacino alakításai, illetve a karaktereik között folyó macska-egér játék a műfaj egyik legjobbjává tette az eredeti filmet.

Ezután persze, mivel nyilván igen magasak a rajongói elvárások, sokakban felmerül a kérdés, hogy átültethető-e az a fesztültség és zseniálisan kivitelezett akciókavalkád egy regénybe, amit a 95-ös film olyan zseniálisan hozott. Michael Mann elmondása szerint az olvasók rengeteg „filmes akciójelenetre” számíthatnak a könyv oldalain is, illetve a művész megpróbálja majd átültetni mindazt a regénybe, amely az eredeti filmet sikeressé tette.

A Szemtől szemben eredeti filmje 1995-ben játszódik, főszereplőink Neil McCauley (Robert De Niro), egy tolvajcsoport főnöke, illetve Vincent Hannah (Al Pacino), a hadnagy, akinek feltett szándéka rács mögé küldeni McCauley bandáját. Az így kialakuló macska-egér játék mindkettejük szakmai és magánéletére is egyre nagyobb befolyással lesz, Hannah-nak rá is megy a házassága. A történetet azonban még feszültebbé és keményebbé teszik a zseniális akciójelenetek, amelyekhez rengeteg felkészülés kellett a stáb és a színészek részéről. Valamennyi színész kapott lőfegyveres kiképzést a Los Angeles megyei seriff hivatalától, a Hanna és McCauley közötti ikonikus tűzharc beállításában pedig a brit Különleges Légi Szolgálat őrmesterei segítették Mannt.

Mann elmondása szerint számára létszükséglet, hogy a végletekig beleássa magát a film részleteibe, amit készít:

„Az én munkamódszerem egy projekttel kapcsolatban magában foglalja, hogy elmerülök a téma kultúrájában, és rengeteg részletes, első kézből származó benyomást és információt halmozok fel. Meg akarom ismerni és át akarom érezni azt a kultúrát és az abban élő emberek életét.”

 

„Amikor a filmet írtam, elengedhetetlen volt számomra, hogy az összes karakterről teljes élettörténetet alkossak, és mindent tudjak róluk. Már régóta az volt a szándékom, hogy a Szemtől szemben további történeteit is megcsináljam. Mindig is volt egy gazdag előzmény vagy háttértörténet ezeknek az embereknek az életében 1995 előtt, és előrevetítettem, hogy merre vezet majd az életük utána.”

 

Így tehát az alkotónak rengeteg háttéranyaga volt minden egyes karakterhez már az eredeti film készítésekor is. Ebből kifolyólag egy igazán eredeti tervvel állt elő a regény kapcsán, amikor bejelentette, hogy az egyszerre lesz előzménytörténet és utóélet is. A Deadline exkluzívnak beszámolt arról, hogy nagyjából mit várhatunk a regénytől.

A regény 1989-ben kezdődik, amikor Chris Shiherlisnek menekülnie kell Los Angelesből. A könyvben lényegesen több Fókuszt kap Hannah élete is, a vietnami szolgálata, a chicagói rendőrségnél eltöltött évei mind szerepelni fognak a könyvben, amelyekből megtudhatjuk, hogyan csiszolta tökélyre a képességeit, illetve mi vezetett ahhoz a bűnözők elfogása iránti szenvedélyéhez. McCauley, illetve társai Chris Shiherlis, Charlene, Kelso, Nate és Trejo előéletéről is többet megtudhatunk majd, illetve vége fény derül arra, hogy mi vezette őket a tolvajélethez. A regény új helyszíneket is felvonultat majd, mint Mexikó, Dél-Amerika és Délkelet-Ázsia, a hangsúly pedig a nemzetközi bűnszervezetek működésére kerül. A regény végül újra felveszi a fonalat szereplőivel 2002-ben. Erről a szálról még nem sokat tudunk, valószínűleg megtudhatjuk majd, mi lesz a karakterekkel a Szemtől szemben film cselekménye után.

Michael Mann és írótársa, Meg Gardiner valamikor 2022 augusztusában tervezik megjelentetni a regényt, amely egyúttal egy méltó befejezést is adhat így a komplett Szemtől szemben lore-nak. A vállalkozás rendkívül izgalmasnak hangzik és szerencsére már nem is kell sokat várnunk, hogy megtudjuk, hogyan kivitelezte végül papír alapon Mann mindazt a mély és összetett világot, amelyet az eredeti filmben láthattunk.

És íme a regény trailere:

 

 

Forrás: MovieWeb

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu