80 éves korában elhunyt David Warner, a Titanic és az Omen színésze, és a Baldur’s Gate II főgonoszának szinkronszínésze

MOZI HÍREK – Elhunyt David Warner színész, aki olyan filmekben játszott, mint Az ómen és a Tron, illetve a játékvilágban többek között a Baldur’s Gate II Jon Irenicus-ának hangja volt. A színész 80 éves korában, rákos betegségben elhunyt. Családja közölte, hogy „nyomasztóan nehéz szívvel” osztják meg a hírt.

 

Warner arról is ismert volt, hogy James Cameron 1997-es Titanic című blockbusterében, James Cameron 1997-es Titanicjában Billy Zane gonosztevő segédjét, Spicer Lovejoy-t alakította. Nemrégiben a Mary Poppins visszatér című filmben a tengerészeti különc Boom admirálist alakította.

Warner vasárnap halt meg a Denville Hallban, egy szórakoztatóiparban dolgozók számára fenntartott otthonban.

„Az elmúlt 18 hónapban a rá jellemző méltósággal és méltósággal állt hozzá a diagnózishoz” – áll a családja BBC-nek adott nyilatkozatában.

„Nekünk, a családjának és a barátainak nagyon fog hiányozni, és úgy emlékszünk rá, mint egy jószívű, nagylelkű és együttérző emberre, társra és apára, akinek rendkívüli munkássága oly sokak életét érintette meg az évek során. Megszakad a szívünk” – folytatódott a közlemény.

Warner gyakran játszotta a rosszfiút, olyan filmekben vállalt gonosztevő szerepeket, mint a Harminckilenc lépcsőfok (1978) és az Időbanditák (1981).

Sokan emlékeznek majd Keith Jennings fotós karakterére, aki az 1976-os természetfeletti klasszikusban, Az ómenben (The Omen) dicstelen véget ért.

Egy Mark Gatiss által vezetett, horrorfilmekről szóló műsornak adott interjúban, amikor megkérdezték tőle, hogy tudja-e, mi történt a levágott fejével, Warner viccesen megrökönyödött: „Elvesztettem a váláskor.”

Warner játszotta Bob Cratchitet George C. Scott 1984-es adaptációjában, Charles Dickens Karácsonyi ének című művében, és megjegyezte, hogy öröm volt olyan karaktert játszani, aki a változatosság kedvéért nem gonosztevő. Sikeres televíziós karriert is befutott, szerepelt többek között a Wallanderben – Kenneth Branagh apját alakította -, a Penny Dreadfulban, a Ripper Streetben, a Doctor Who-ban és az eredeti Twin Peaksben.

Warner a Star Trek-franchise különböző karaktereinek eljátszásáról is ismert volt, és több Doctor Who hangjátékban is szerepelt.

 

Videójátékos szerepek

 

Az évek során több videojátékhoz is készített szinkronhangokat. Ő szólaltatta meg Jon Irenicust, a Baldur’s Gate II: Shadow of Amn főgonoszát (2016-ban visszatért a Baldur’s Gate: Siege of Dragonspearban), de dolgozott a Star Wars: Force Commander, a Privateer 2, a Star Trek: Klingon Academy, a Descent 3 és a legelső Fallout játékban is.

 

A színészet mint menekülés

 

A mancuniai színész munkásságát már karrierje elején elismerték: Karel Reisz 1966-os Morgan című filmjében nyújtott főszerepéért Bafta-jelölést kapott: A Suitable Case for Treatment című filmben, Vanessa Redgrave oldalán. A Masada című televíziós minisorozatban Pomponius Falco megformálásáért 1981-ben Emmy-díjat nyert a minisorozat vagy különkiadás kiemelkedő mellékszereplőjeként. A Rada-képzésben részesült brit sztár karrierje elején a Royal Shakespeare Company VI. Henrik és Hamlet című darabjainak címszerepeivel is hírnevet szerzett. Warner 2007-ben több mint 40 év után először tért vissza Stratfordba, hogy Sir John Falstaffot alakítsa a Courtyard Theatre felújított IV. Henrik, 1. rész és IV. Henrik, 2. rész című darabjában.

Gregory Doran, az RSC tiszteletbeli művészeti igazgatója nyilatkozatban tisztelgett Warner előtt.

„Nagyon szomorúan hallottam a hírt, hogy David Warner meghalt. David legikonikusabb szerepe az RSC-nél Hamlet volt 1965-ben, Peter Hall rendezésében, Glenda Jackson mint Ophelia, Elizabeth Spriggs mint Gertrude, Brewster Mason mint Claudius és a Szellem szerepében.” A színésznőnek ez volt a legikonikusabb szerepe. A hosszú narancssárga sáljában meggyötört diákként David a hatvanas évek ifjúságának megtestesítőjének tűnt, és egy viharos korszak radikális szellemét ragadta meg. Nagylelkű, kedves ember volt, és hatalmas tehetség.”

A színész egyszer „zűrösnek” nevelte a neveltetését és „diszfunkcionálisnak” a családját, és azt magyarázta, hogy a színészi pálya „menekülési lehetőség” volt.

Warner elmondta, hogy volt egy tanára, aki a mentora lett, és bátorította a színészet iránti érdeklődését, hozzátéve, hogy választania kellett a színészet vagy „fiatalkorú bűnözés” között.

Warnert élettársa, Lisa Bowerman, fia, Luke és menye, Sarah, jó barátja, Jane Spencer Prior, első felesége, Harriet Evans és sok-sok barátja gyászolja.

Forrás: BBC

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu