Oroszországban döbbenetes az alkatrészhiány – a pótlás pedig ilyen problémákat vet fel…

TECH HÍREK – Oroszország”párhuzamos import” rendszere keretében beszerzett laptopokat és perifériákat nem az oroszul beszélők számára tervezték, és ez gondot okoz a munkavállalóknak.

 

 

Oroszország május elején tette közzé a „párhuzamos import” márkák listáját, válaszul az egyre súlyosbodó nyugati szankciókra és az ukrajnai inváziót követő számtalan technológiai vállalat távozására. A rendszer lehetővé teszi, hogy az orosz vállalatok Oroszországon kívülről vásároljanak korlátozott árukat, feltéve, hogy azokat legálisan szerezték be abban az országban, ahonnan vásárolják. Csakhogy a Kommersant beszámolója szerint akad néhány probléma…

Íme egy konkrét példa, hogy ez mit jelent: az orosz kiskereskedők, akik továbbra is Maceket és iPhone-okat akarnak árulni, a párhuzamos importrendszer értelmében megvásárolhatják az Apple-termékeket olyan országok eladóitól, ahol a vállalat még mindig működik. Az orosz vállalkozások nem szerezhetnek be orosz formátumú készülékeket közvetlenül az Apple-től, de a Kínában, Szerbiában vagy máshol székhellyel rendelkező harmadik feleket megkereshetik, és így feltölthetik készleteiket.

A probléma az, hogy ezeket a készülékeket a kínai és szerb felhasználók számára fogják beállítani, beleértve a billentyűzetüket is.

Mindez Brjanszktól Vlagyivosztokig komolyan nehezíti az orosz munkafolyamatokat, és még a kormányt is megzavarta. Az orosz kormányhivatalok által a dolgozóikkal kötött szerződések megkövetelik, hogy mindenki kapjon egy olyan munkaállomást, amelynek billentyűzete a megszokott orosz kiosztással rendelkezik. Ha az Oroszország által 2022 első felében importált kétmillió billentyűzet nagy része nem ezzel a szerződésben előírt elrendezéssel rendelkezik, akkor a kormányzati munka céljaira használhatatlanná válnak. A szakértők előrejelzései szerint az év végére az ország készletének 10%-át teszik majd ki a nem orosz billentyűzetek.

Az orosz gazdaság legalább egy szegmense profitál a billentyűzetkáoszból.

A billentyűzetek lézergravírozása iránti kereslet az elmúlt hónapokban megduplázódott, hogy a török és arab kiosztású billentyűzeteket orosz cirill betűsre alakítsák át. Az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium tulajdonképpen ezt ajánlotta megoldásként a Kommerszant eredeti jelentésére reagálva, arra utalva, hogy „a végtermék ára gyakorlatilag változatlan marad” az olcsó gravírozási eljárás költségei miatt. Ez azonban valószínűleg érvényteleníti a garanciát.

Az orosz gazdaságot sújtó globális szankciók miatt ez egy sorsdöntő időszak az orosz technológia számára, amely kénytelen volt gyorsan elszakadni a nyugati tech-cégek hatalmas tömegétől, amelyekre évtizedekig támaszkodott. Egy másik júniusi Kommerszant-jelentés kimutatta, hogy az ország által jelenleg importált laptopok 60%-án egyáltalán nincs operációs rendszer, míg az elmúlt hetekben az orosz játékfejlesztők azt szorgalmazták, hogy a kormány finanszírozza a „nemzeti játékmotor” létrehozását, amely az Unreal és a Unity helyettesítésére szolgálna.

Ahogy Oroszország ukrajnai inváziója elhúzódik, a helyzet valószínűleg csak egyre rosszabb lesz.

Forrás: Kommersant (1, 2), Reuters

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu