A Sony nem akarja kibökni, hogy lesz-e PlayStation 5-áremelés!

Nem, itt nem az egyre gyengébb forintra gondolunk (amiatt IS drágul már a konzol, meg úgy en bloc minden más is…), hanem az alapárra, amit a Sony kiszab a PlayStation 5-re!

 

Áprilisban a Sony Japánban több fogyasztói termékének árát emelte meg (kamerák, Blu-ray lejátszók, házimozi-rendszerek, fejhallgatók, hangszórók), ugyanis félvezetőből (chipekből) hiány van, továbbá más külső tényező is közrejátszott abban, hogy a nyersanyagok, a gyártás és a terjesztés is nagyobb árú lett. Emiatt nem csoda, hogy az elző üzleti negyedéves jelentés (április-június) során a Sony kapott egy olyan kérdést, hogy a PlayStation 5-tel is hasonlót tervez-e a cég.

A VGC lefordította a választ Totoki Hirokitól, a Sony pénzügyi vezetőjétől, de sajnos csak a szokásos terelő választ adta (jelenleg nincs semmi konkrétum, amit ezzel kapcsolatban mondhatna), de fel lehet készülni arra, hogy a Sony egyszer felemeli az árat. Néhány napja a Reality Labs közölte, hogy a korábban Oculus, ma már Meta brand alatt kiadott Quest 2 VR-headset árát 100 dollárral emeli a gyártási és szállítási költségek növekedése miatt.

Májusban Glenn O’Donnell, a Forrester elemzője a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy 10-15%-os áremelést jósol a chipeknek, így a PC-k, autók, játékok, szórakoztató elektronikus termékek, háztartási gépek és sok más termék ára is az egekbe fog szökni: „A chipgyártóknak a saját növekvő ellátási problémáikkal kell szembenézniük. Ezeket az ukrajnai háború súlyosbítja… és a kereslet továbbra is magas, miközben a kínálat továbbra is korlátozott. Az energiaárak is szárnyalnak, beleértve a villamos energiát is. A chipgyártás óriási mennyiségű elektromos energiát igényel. Az árrés már így is szűkös az ilyen termékeknél, így nincs más választásuk, mint az áremelés.” Syed Alam, az Accenture nemzetközi chipekért felelős vezetője hozzátette, hogy „a fejlettebb chipeket használó termékek, például a GPU-k és a csúcskategóriás CPU-k valószínűleg drágulni fognak.”

Totoki kifejezte a pénzügyi jelentés során, hogy nem szállítottak ki elegendő PlayStation 5-öt az előző negyedévben (nemrég erről írtunk is): „Két nagy korlát volt előttünk. Az egyik az alkatrészek és komponensek elérhetősége, a másik pedig az ellátási lánc. Az alkatrészek és a komponensek elérhetőségével kapcsolatban rengeteg javulás történt, így nagyon bizakodóak vagyunk, eléggé optimisták vagyunk ezzel kapcsolatban. Ami az ellátási lánc zavarát illeti, az első [üzleti] negyedévben elég nagy csapást szenvedtünk el. A hardverek értékesítési volumene meglehetősen kisebb volt mint amire az év elején számítottunk, így az ellátási lánc zavarai olyan dolog, amelyet reményeink szerint teljes mértékben kezelni fogunk.”

Úgyhogy ne lepődjünk meg, ha a PlayStation 5 hirtelen 220-230 ezer forint lesz. Ha nem több. Mert jobban teljesít.

Forrás: VGC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu