Becsődölhet a magyar Cinema City-t is birtokló Cineworld? Csődeljárást kezdeményeztek a világjárvány után!

MOZI HÍREK – A londoni tőzsdén jegyzett vállalat, amely 10 országban 751 mozit üzemeltet, több mint 4 milliárd font adósságot halmozott fel.

 

A Cineworld, a világ második legnagyobb mozilánca csődeljárást készül kezdeményezni, miután a világjárvány vége óta nem sikerült elég gyorsan helyreállítani a mozilátogatottságot.

A londoni tőzsdén jegyzett vállalkozás, amely több mint 4,8 milliárd dolláros (4 milliárd font) adósságot halmozott fel, miután a veszteségek az egekbe szöktek, miközben a mozik a globális koronavírusválság idején bezártak, a Kirkland & Ellis ügyvédeit és az AlixPartners szerkezetátalakítási szakértő tanácsadóit bízta meg a folyamathoz szükséges tanácsadással.

A vállalat, amely 10 országban 751 helyszínt üzemeltet, köztük a Cineworld és Picturehouse láncokat az Egyesült Királyságban, várhatóan 11. fejezet szerinti kérelmet nyújt be az Egyesült Államokban, és fontolgatja a fizetésképtelenségi eljárást az Egyesült Királyságban – írja a Wall Street Journal.

A Cineworld amúgy is megviselt részvényárfolyama a jelentés után 20 pennyről 2 pennyre zuhant. A világjárvány előtt 1,97 fonton kereskedtek vele.

A lépés azt követi, hogy a Cineworld piaci értéke szerdán több mint a felére esett, miután a vállalat közölte, hogy tárgyalásokat kezdett az érdekeltekkel egy pénzügyi mentőcsomagról, és a vártnál alacsonyabb jegybevételért a kasszasikerfilmek hiányát okolta.

A csoport közölte, hogy „aktív tárgyalásokat folytat különböző érdekelt felekkel”, és stratégiai lehetőségeket értékel a további likviditás megszerzésére és esetlegesen a mérleg szerkezetátalakítására az adósság csökkentése érdekében. „Bármilyen tőkeáttétel-csökkentő tranzakció valószínűleg a Cineworldben meglévő tőkerészesedések nagyon jelentős felhígulását fogja eredményezni” – figyelmeztetett a vállalat.

A hírekre reagáló befektetők a vállalat piaci értékét pénteken 50 millió font alá zuhantatták, miután a világjárvány kitörése előtt 4,4 milliárd fontra becsülték a moziipart.

Szerdán a mozilánc közölte, hogy üzleti tevékenységét várhatóan nem befolyásolja a pénzügyi stabilitásra való törekvés, és hogy „várhatóan továbbra is eleget tesz a folyamatban lévő üzleti partnerkötelezettségeinek”.

A Cineworld 45 000 globálisan dolgozó munkavállalóját, köztük több mint 5000-et az Egyesült Királyságban képviselő szakszervezetek aggodalmuknak adtak hangot a sorsukkal kapcsolatban.

„Ez nagyon aggasztó hír, nem utolsósorban a brit Cineworld és Picturehouse dolgozói számára, akik már így is viharos időszakon mentek keresztül a járvány idején” – mondta Philippa Childs, a brit Bectu szakszervezet vezetője.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy támogassuk tagjainkat ebben a kihívásokkal teli időszakban, és a Cineworldtől azt várjuk, hogy enyhítse a csődeljárások munkavállalóira gyakorolt hatását.”

A Cineworld, amely közel 1 milliárd dolláros kifizetéssel néz szembe, amiért visszalépett a kanadai rivális Cineplex megvásárlásáról szóló megállapodástól, a nettó adósságállománya éves szinten 493 millió dollárral 4,8 milliárd dollárra nőtt 2021 végére.

A csoport tavaly 708 millió dolláros veszteséget termelt. A bevételek azonban több mint kétszeresére, 852 millió dollárról 1,8 milliárd dollárra nőttek, köszönhetően a legújabb James Bond- és Pókember-filmeknek. A vállalat 2020-ban rekordméretű, 3 milliárd dolláros veszteségről számolt be.

„A cég a nyári kasszasikerek hiányát fogja okolni a meredek zuhanásért, de valójában az agresszív akvizíciós terve miatt túl sok adósságot vett fel, és ez mindig is hatalmas kockázatot jelentett a kamatok emelkedésével” – mondta Walid Koudmani, az XTB pénzügyi brókercég vezető piaci elemzője.

„Ráadásul az otthonmaradás és a streamingszolgáltatók felé való elmozdulás döntő változást hozott a fogyasztók filmnézési szokásaiban, és a Cineworld egyszerűen nem alkalmazkodott elég gyorsan. Mindez elég szomorú, mivel az Egyesült Királyság főutcája most valószínűleg egy népszerű és jól ismert márkanevet veszít el.”

A vállalat 2021-ben mintegy 95 millió mozilátogatót ismert el, ami 75%-kal több a 2020-as 54 milliónál, de jóval elmarad a Covid-válság előtti 275 milliós látogatószámtól.

A Cineworld helyzete szöges ellentétben áll az AMC Entertainment, a világ legnagyobb mozicsoportja és az Odeon-lánc tulajdonosa teljesítményével, amely az Egyesült Királyságban az új Top Gun és Dr. Strange filmek miatt megduplázta a jegyeladásokat az Egyesült Államokban.

A 12,8 milliárd dolláros piaci értékkel rendelkező vállalat szerint júliusban volt a legmagasabb a havi látogatottság az amerikai mozikban a világjárvány előtti időszak óta.

Forrás: The Wall Street Journal

Spread the love
Avatar photo
This user hasn not filled out his biographical info.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu