Call of Duty: a Sony vezetője elfogadhatatlannak tartja a Microsoft ajánlatát

Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment elnök-vezérigazgatója és Phil Spencer, az Xbox-vezér lényegében a sajtóban keveredett szóváltásba…

 

A Microsoftnak az az ajánlata, hogy miután a jelenlegi megállapodás lejár, a redmondi cég három további évig teszi elérhetővé a Call of Duty-t PlayStation platformokon, ha a techóriás engedélyt kap arra, hogy bekebelezze a ZeniMax Media (a Bethesda anyacége) után az Activision Blizzardot is 68,7 milliárd dollárért. Csakhogy Ryan Spencerék ajánlatát „sok szempontból meg nem felelőnek” tartja.

Kezdjük az elején az ügyet. A múlt héten Spencer a The Verge-nek ezt nyilatkozta: „Januárban aláírt megállapodást nyújtottunk be a Sony-nak arról, hogy a jelenlegi Sony-szerződésen túl még legalább néhány évig garantáljuk a Call of Duty PlayStationre történő megjelenését, a funkciók és a tartalom egyenértékűségét, ami messze túlmutat a játékiparban szokásos megállapodásokon.” A jelenlegi szerződés állítólag a három következő Call of Duty-ra szól, és ebbe beletartozik a Call of Duty: Modern Warfare II is. (Nagy eséllyel a Call of Duty: Warzone 2 is.)

Nos, erre Ryan a Gamesindustry-nak eljuttatott közleményében reagált: „Nem állt szándékomban hozzászólni ahhoz, amit én privát üzleti vitának értelmeztem, de úgy érzem, hogy helyre kell tennem a dolgokat, mert Spencer ezt nyilvánosságra hozta. A Microsoft csak annyit ajánlott fel, hogy a Call of Duty három évig marad a PlayStationön, miután az Activision [Blizzard] és a Sony közötti jelenlegi megállapodás lejár. Miután a Call of Duty majdnem 20 éve a PlayStationön fut, az ajánlatuk sok szempontból nem volt megfelelő, és nem vette figyelembe a játékosainkra gyakorolt hatást. Szeretnénk garantálni, hogy a PlayStationös játékosok továbbra is a legmagasabb színvonalú Call of Duty-élményben részesüljenek, és a Microsoft javaslata aláássa ezt az elvet.”

Az Egyesült Királyságban a verseny- és piacfelügyeleti hatóság, a CMA nagy eséllyel második fázisban is mélyreható vizsgálatot kezdeményez a Microsoft felvásárlási ajánlata miatt, hacsak a két cég „nem tesz elfogadható vállalásokat [az Egyesült Királyságban a versenyt érintő aggályok eloszlatására].” Az Egyesült Államokban a szövetségi kereskedelmi bizottság, az FTC már megkezdte a vizsgálat második szakaszát, amiben a verseny befolyásolásának jelentőségét vizsgálja a szervezet. Az Európai Bizottság még nem kezdte meg a felülvizsgálatát. Bobby Kotick, az Activision Blizzard vezérigazgatója már szeptember elsején közölte egy levélben, hogy „néhány országból már megkapták a jóváhagyást” és „a folyamat az összes szabályozó hatósággal általában a várakozásainknak megfelelően halad.”

De nem biztos, hogy jó az, ha egy kiadó felvásárol mindenkit… és a Microsoftnak erre nem kevés pénze van.

Forrás: Gematsu

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu