Microsoft + Activision Blizzard: az Európai Bizottság rögtön súlyos témát érint!

Bár az Európai Uniónak még egy hónapja van, hogy vagy rábólintson a Microsoft hatalmas vásárlására, vagy komolyabb vizsgálatot kezdeményezzen, már most is feltett egy olyan kérdést, ami miatt izgulhat Phil Spencer, az Xbox-vezér…

 

Miközben Szaúd-Arábia és Brazília jóváhagyta, hogy a Satya Nadella vezette amerikai techóriás 68,7 milliárd dollárért felvásárolja az Activision Blizzardot, az EU még messze nem hajlik arra, hogy elfogadja a Microsoft egyik legsúlyosabb lépését a játékipari konszolidáció felé. Az antitröszt regulátorok most több fejlesztőt is arról kérdeznek, hogy a Microsoftnak lesz-e haszna abból, ha a Bobby Kotick vezette kiadó IP-i és játékai nem bukkannak fel a rivális platformokon (értelemszerűen főleg a PlayStationre kell gondolni, de azért a Nintendo Switchset se írjuk le).

A Reuters bukkant rá egy dokumentumra, amiből megtudtuk, hogy a törvényhozók meg szeretnének tudni valami mást is: az Activision Blizzardnak ugye van egy tonna felhasználói adata… és a Microsoftnak lenne-e kompetitív előnye ebből, ha konzolos és PC-s játékokat fejlesztene? A másik kérdés sem rossz: lenne-e megfelelő alternatíva a tranzakció lezárása után, ha az Activision Blizzard játékai kizárólag Xboxon és PC-n lennének ekérhetőek. Október 10-éig várják a válaszokat arra a kérdésre is, ha az olyan riválisok mint az Nvidia GeForce Now, a PlayStation, a Facebook Gaming, az Amazon Luna és a Google Stadia attraktívvá válna a megállapodás elfogadása után. (Régi lehet a kérdés, mert a Stadia január végére megdöglik!)

A Microsoft mindenesetre próbálkozik, ugyanis a redmondi cég még egy weboldalt is létrehozott, hogy itt felsorolja, hogyan is jár mindenki jól, de a ZeniMax Media bekebelezése után már van tapasztalatunk azzal, hogy mit csinál a techcég. A Bethesda Game Studios két játéka, a Starfield és a The Elder Scrolls VI már kihagyja a PlayStationt, és hiába nagyobb IP a Call of Duty, tuti, hogy a redmondiak itt is alig várják, hogy kitegyék a Sony szűrét az évente jelentkező FPS-ből.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu