Microsoft + Activision Blizzard: a CMA hajthatatlan!

Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatósága (innentől az angol rövidítést használjuk: CMA) a Microsoft előző nagy felvásárlásának példájára mutatva fejezte ki, hogy miért tartózkodik a majdnem hetven milliárd dollárt kóstáló Activision Blizzard-felvásárlástól…

 

A CMA új közleményben emelte ki, hogy mi is tulajdonképpen a problémája azzal, ha az amerikai techóriás bekebelezi a kiadókonglomerátumot (aminek a mobilos King is a része): „Az összefonódás pénzügyi modellezése azt sugallja, hogy az így létrejövő vállalkozásnak a Sony kizárására való ösztönzése jóval erősebb lehet mint azt a felek feltételezik. A Microsoft korábbi üzleti gyakorlata arra utal, hogy rövid távon hajlandó lehet veszteségeket elkönyvelni a méretnövelés és a felhasználói bázis növelése érdekében.”

A kulcsszó a korábbi üzleti gyakorlat: a CMA burkoltan arra utal, hogy a ZeniMax Media felvásárlásával a Bethesda játékai is az első adandó alkalommal elhagyják a PlayStationt. A Starfield és a Redfall erre két kiváló példa: egyikről sem hallottuk, hogy PlayStation 5 verzió készülne belőlük. A CMA szerint a Call of Duty kizárólag azért lenne multiplatform, hogy a Microsoft ne kapjon kritikákat, mert: „Nem találtunk semmilyen meggyőző bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a Microsoftot az Xbox vagy a [Call of Duty] hírnevének romlásának kilátásba helyezése visszatartaná a teljes vagy részleges kizárási stratégiák végrehajtásától.”

A CMA szerint a Call of Duty Xbox-exkluzivitása befolyásolná a fogyasztókat a konzolválasztásban, és kárt okozna a Sony-nak a Microsofttal való versenyében, és ez nem csak az általános piaci versenyt rontaná, hanem végső soron a fogyasztóknak is ártana. Ez bizony eléggé tisztán kiemeli, hogy a konszolidáció a játékiparban milyen negatívumokat hozhat magával (ez amúgy a Sony-ra is vonatkozik: a Bungie következő játéka szinte fix, hogy kihagyja az Xboxot!). A közleményre október 28-áig válaszolhatnak a felek amúgy.

Az Egyesült Királyság nem biztos, hogy elfogadja a Microsoft ajánlatát az Activision Blizzardra. Még nem tudjuk, hogy az Európai Bizottság miképp dönt.

Forrás: Gamesindustry

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu