The Callisto Protocol: nem lesz japán megjelenés!

A Striking Distance Studios nem hajolt meg a CERO kérése előtt, így Glen Schofield, a Dead Space alkotójának következő játékából nem lesz japán verzió.

 

A CERO miatt nem lesz. Ez a 2002-ben alapított szervezet az európai PEGI vagy az amerikai ESRB megfelelője, azaz a japán korhatár-besorolásért felelős bizottságról van szó. A The Callisto Protocol japán Twittere elmagyarázta, hogy miért határoztak a törlés mellett: „Úgy döntöttünk, hogy nem folytatjuk a The Calisto Protocol japán változatának fejlesztését. Megállapítottuk, hogy a játék jelenlegi állapotában nem felel meg a CERO általi minősítésnek, és a tartalom megváltoztatása nem nyújtja a játékosok által elvárt élményt. Nagyra értékelnénk a japánok megértését.” Természetesen aki előrendelte a játékot, vissza fogja kapni a pénzét.

A játékok ritkán kapnak betiltást Japánban, de a túlzott erőszak miatt több franchise (például a Gears of War, a Call of Duty, a Dead Island, vagy a Grand Theft Auto) is cenzúrázott, módosított kiadásban jelent meg az ázsiai szigetországban. Erről Dr. Serkan Toto, egy játékipari elemző a Twitteren részletesebb magyarázatot:

„A Japánban meztelenség és erőszak miatt cenzúrázott játékok közé tartozik a The Last Of Us, a Cyberpunk 2077, az első Uncharted, a The Witcher 3, a Grand Theft Auto V, stb. Mondanom sem kell, hogy a cenzúra a hazai játékokat is érinti, pl. a Resident Evil-t – a nyugati kiadáshoz képest. Azt is fontos megérteni, hogy néha a japán játékok 2 kiadást kapnak, egy vágott és egy „véres” változatot. A véres változat általában jobban fogy. A probléma az, hogy a véres változat, amely általában a CERO legszigorúbb, 18 éven felülieknek szóló, „Z” besorolását viseli, a nyugati kiadáshoz képest szintén cenzúrázott. Más szóval, mindenféleképpen hanyagold az ilyen játékok japán verzióját mindenáron, mivel ezek mindig cenzúrázottak,” írta Toto.

A The Callisto Protocol december 2-án jelenik meg PlayStation 5-re, Xbox Seriesre, PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra.

Forrás: VGC

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu