Echo 3 – Stílusos katonai thrillersorozat, pár apró hibával

SOROZATKRITIKA – Az Echo 3 című, háborús elemeket is tartalmazó akció-kaland thriller ismerős területre téved, amikor főhősei egy kolumbiai mentőakciót terveznek, mely során egy amerikai kutatónő férje és bátyja (mindketten amerikai különleges egység kommandósai) az országba utaznak, hogy a nőt kiszabadítsák. Az Echo 3 első három epizódját néztük meg, amely 2022. november 23 óta streamelhető az Apple TV+-on.

 

 

Mark Boal újságíró, forgatókönyvíró és producer az elmúlt évtizedekben népszerű és sikeres filmek sorát hozta létre. Miután szabadúszó újságírói és forgatókönyvírói karrierjéből kilépett, a 2009-ben bemutatott A bombák földjén című filmjével vált ismertté. Ez egy háborús thriller volt, amely a legjobb film, rendezés és eredeti forgatókönyv Oscar-díját hozta el és végül jelentősége miatt a Kongresszusi Könyvtár külön archiválásra választotta ki. Boal ezután megírta a Zero Dark Thirty című filmet, amely az Oszama Bin Laden utáni vadászatot mutatja be, illetve a Határok mentén című háborús filmet. A Zero Dark Thirty is nagy sikert aratott. Boal, akinek már megvan a maga „nagyfilmes” szakmája és karrierje, most a kis képernyőre költözött az Echo 3 megjelenésével az Apple TV+-on, szóval most ez az ő televíziós debütálása.

 

 

Mentőakció a feleség és testvér után

 

A Kolumbiában és az Egyesült Államokban játszódó Echo 3 folytatja tematikájában a Boal más filmjeiben és műveiben felbukkanó témákat és történetszálakat. A filmben két katona indít saját mentőakciót, miután egyikőjük szeretett testvére és a másik felesége, egy kutatónő eltűnik Venezuela és Kolumbia határán. A sorozatot az Apple hivatalosan is megrendelte a 2020 nyarán induló streaming szolgáltatására, és egy eredetileg izraeli dráma adaptációjáról van szó. Boal már a koncepció kezdetétől fogva kötődött a sorozathoz. Egy évvel később megkapta a két férfi főszereplőt, és megkezdődtek a forgatások. Amikor 2022 októberében lement a trailer, a sorozatot hivatalosan egy hónappal később, 2022 novemberében tűzték műsorra.

Az Echo 3 két főszereplője Michiel Huisman holland színész (Trónok harca, A légiutas-kísérő) és Luke Evans (A szépség és a szörnyeteg, Pinnochio). Hozzájuk csatlakozik a szereposztásban Jessica Collins színésznő, aki eltűnt nővérüket és feleségüket, Ambert alakítja. Bradley Whitford a sorozat első epizódjában Amber apjaként rövid ideig szerepel. A sorozat mélyen belemerül a fejlődő országok és az Egyesült Államok közötti bonyolult kapcsolatokba, különösen a drogháborúk kapcsán. Az eredeti nyelven spanyol és angol nyelvű párbeszédekkel az Echo 3 magával ragadó elemei olyan érzést keltenek, mintha mindkét világba belecsöppentünk volna.

 

 

Egy bonyolult mentőakció

 

Az Echo 3 in media res kezdődik, a sorozat nyitójeleneteiben civileket térdre kényszerítenek fegyverrel a fejükhöz. Ez az élet és halál között elidőző, rideg, megrázó pillanat sokkolja a nézőt, megalapozva az Echo 3 kontextusát. Hat hónappal korábban az egyik nő (Jessica Ann Collins), akit éppen kivégezni készültek, esküvőre készül. Ambernek hívják, és az adományozási esemény előtt eléggé ideges. Erre jó oka van: aggódik, mert bátyja (Evans) és leendő férje (Huisman) két speciális kommandós katona, akik a legrázósabb küldetésekben vesznek részt. Két profin kiképzett katonáról van szó, az életveszély azonban a közvetlenül az esküvő utáni küldetésben sem kerüli el őket.

Amber, aki elismert női tudós, és a sorozat Ted-előadásainak megfelelőjét tartja a nagyközönségnek, eltűnik Kolumbiában, a venezuelai határ mentén. A férje aggódik, hogy valami történhet vele, ha ilyen veszélyes országba megy, de a nő először elhessegeti az aggodalmát, lévén úgy véli, hogy a függőséggel kapcsolatos kutatás, amit végez, ártalmatlan, és nem indokolná, hogy veszélybe kerüljön. Ösztöne tévesnek bizonyul, amikor fegyveresek jelennek meg, akik egy helyi gerillacsoport tagjai, és végül túszul ejtik a csoportot. Az első epizód első pillanataiban Ambert és csapatát a férfiak összeterelik, és felkészülnek a lehetséges kivégzésre, miközben egy lövés hallatszik, mielőtt a következő jelenetre vágnának.

 

 

Hőseink saját kezükbe veszik az ügyet

 

Amikor a férje és a testvére megtudja, mi történt, és hogy a társait esetleg kivégezték, úgy döntenek, hogy saját kezükbe veszik a dolgokat, és Kolumbiába indulnak, hogy megmentsék Ambert. A kormány és a CIA nem tudná ezt elég gyorsan és hatékonyan megtenni, és a közös tapasztalatukkal ők a megfelelő fickók a feladatra. Az egészet átszövő flashbackek megmutatják, hogy milyen küldetéseken és traumákon ment már keresztül ez a páros, és bár egy ilyen munka kockázatos, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy most mennyire magas a tét, nem gondolják, hogy egyedül lehetetlen lenne megcsinálni. De ahogy a mentési kísérletük fejlődik és időnként kudarcot vall, a kettejüket próbára teszik, ahogy a stressz és a tét egyre nő.

Bátyja, Bambi és férje, Prince (Herceg) kapcsolata gyakran veszekedésbe torkollik. A közös háttér és a közös élmények ellenére vannak feszült jelenetek, amikor a vacsoránál, Amber jelenlétében zajló viták során érzelmi nehézsúlyú dolgokat törnek ki. Egy nemrégiben végrehajtott küldetés rosszul sikerült, ami váratlan kimenetelű, és még nagyobb feszültséget eredményez a két barát között. Ambernek és Bambinak látszólag szintén nem volt a legboldogabb gyerekkora, ami a szüleikkel és egymással folytatott beszélgetéseikből is kiderül, Prince-nek, a családon kívülállónak pedig sokkal jobb sora volt, mint ami nekik jutott. Gazdagon nőtt fel, és annak ellenére, hogy a karaktereik kissé nevetséges elnevezésekkel járnak, a nevüknek van értelme. Prince nem véletlenül nevezi Bambit parasztnak, hogy gúnyt űzzön belőle, hangsúlyozva ezzel az egész életében megélt kiváltságait.

 

 

Moziszerű élmény

 

Ami igazán jól működik az Echo 3-ban, az a moziszerű élmény. Legyen szó egy karaktert követő követéses felvételről, vagy egy finom erődinamikáról, amelyet a kamera elhelyezésének szöge hoz létre, a jelenetek gyönyörűen áramlanak és mozognak. A megfelelő készüléken 3D-t kihasználó hangok is és hanghatások is igazi profizmusról tesznek tanúbizonyságot, legyen szó akár a haborús összecsapások lövéseiről, jazzről, vagy akár a hangos, robbanékony vitával szembeállított csendről. Ezek fokozzák a cselekmény feszültségét, hiszen úgy érezzük, hogy minden elvesztegetett perc eredménye az lehet, hogy Ambert végül megölik, vagy súlyosan megsérül. Ugyanakkor Amber karakter nem pusztán a tipikus megmentésre szoruló nő („damsel in distress”), és teljesen önálló cselekvésre is képes. Öntudatosan és tartással kezeli a helyzetének súlyosságát, felkészülten a gyermekkori nehézségei által. Még akkor is összeszedett marad, amikor fogvatartói azt feltételezik, hogy hazudik a munkájával kapcsolatban.

Az első epizód időnként összefüggéstelennek tűnik, hirtelen váltogat különböző időszakok és konfliktusok között, mielőtt megtalálja a helyét és a tempót a további részek során. Az Echo 3 tetszés szerint ugrál előre-hátra a múlt és a jelen között, ami időnként azért tényleg rendkívül zavaró, mert nem tudni, hogy melyik pillanatban játszódik az aktuális jelenet. Talán ez a probléma megoldódik a későbbi epizódokban, de jelenleg a sorozat kárára van ez az ugrálás. Bár a színészi játék végig jó és következetes, néhány karakter kapcsolata is erősen megkérdőjeleződik a kusza jelenetek alapján is. Bambi és Prince elvileg barátok, nem csak bajtársak, de erről nem igazán tud meggyőzni a sorozat.

 

 

A műfaj konvenciói itt is rányomják bélyegjüket a történetre

 

Ugyanakkor az Echo 3 beleesik a műfaj és a téma konvencióiba, amit fel akar vállalni. A rosszfiúk alig kapnak kontextust, hogy miért teszik, amit tesznek, és így a sorozat részben áldozatul esik a régióról szóló klisés narratívák táplálásának.

Emellett a történetet részben az is megkérdőjelezi az, ahogyan Bambi és Prince a dolgokba belemennek. Nem ők a tökéletes hősök, akik elrepülnek Kolumbiába, lecsapnak és megmentik a helyzetet. Ők ketten viszont meg vannak győződve arról, hogy szó szerint jobbak erre a feladatra, mint bárki más az Egyesült Államokban, amihez azért elég nagy arrogancia kell. Ahogy a későbbi epizódokban egyre mélyebbre ásunk Amber kutatásának természetébe, hibáik még nyilvánvalóbbá válnak – ami végül csak még emberibbé teszi őket. Bár ettől szerethetővé válik a két karakter, ugyanakkor maga a sorozat kicsit veszít a hitelességéből.

 

 

Pazar látvány, izgalmas akció, de megkérdőjelezhető történeti döntések

 

De a sorozat negatívabb vonásain kívül is van mit csodálni benne. A nagyszerű operatőri munkának köszönhetően gyönyörű, a karaktereket körülvevő tájképekben gyönyörködhetünk. Időnként a kamera közel kerül a színészekhez és intim közelségbe, máskor pedig a nagytotálokkal, vagy a dinamikus akcióhoz igazodó kamerakezeléssel kápráztatnak el minket.

Az Echo 3 az egyszerű túszmentős történetén túl sok mindenen elgondolkoztat a katonaságon belüli osztályviszonyok természetéről, valamint az ilyen helyzetek összetettségéről. Rengeteg szürke zónát kell figyelembe venni, különösen, ha egy ilyen nemzetközi műveletről van szó – igazából nincs „jó”, vagy „rossz” oldal, csak ragadozók és áldozatok mindenütt. Az akciójelenetek feszesek, izgalmasak, ugyanakkor az idősíkváltás gyakran zavaró és bizonyos karakterek döntései is időnként teljesen illogikus. Ettől függetlenül a politikai drámák, a háborús és a túszmentős thrillerek rajongóinak erősen ajánlott ez a remek sorozat.

-BadSector-

Echo 3

Rendezés - 8.2
Színészek - 8.1
Történet - 7.6
Látvány/akció - 9.2
Hangulat - 8.2

8.3

Az Echo 3 az egyszerű túszmentős történetén túl sok mindenen elgondolkoztat a katonaságon belüli osztályviszonyok természetéről, valamint az ilyen helyzetek összetettségéről. Rengeteg szürke zónát kell figyelembe venni, különösen, ha egy ilyen nemzetközi műveletről van szó – igazából nincs „jó”, vagy „rossz” oldal, csak ragadozók és áldozatok mindenütt. Az akciójelenetek feszesek, izgalmasak, ugyanakkor az idősíkváltás gyakran zavaró és bizonyos karakterek döntései is időnként teljesen illogikus. Ettől függetlenül a politikai drámák, a háborús és a túszmentős thrillerek rajongóinak erősen ajánlott ez a remek sorozat.

User Rating: Be the first one !

Spread the love
Avatar photo
BadSector is a seasoned journalist for more than twenty years. He communicates in English, Hungarian and French. He worked for several gaming magazines – including the Hungarian GameStar, where he worked 8 years as editor. (For our office address, email and phone number check out our impressum)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu