Jóval erősebb lesz a laptopos GeForce RTX 4080 az RTX 3080 Ti-nél!

TECH HÍREK – Az Nvidia természetesen a laptopokba is elviszi az RTX 4000-es sorozatú GPU-it, és itt is számottevő teljesítménynövekedésre számíthatunk.

 

A Geekbench 5 adatbázisból szivárgott ki, hogy az Nvidia GeForce RTX 4080 laptopos GPU-ja felbukkant az Acer következő generációs Predator laptopjában, a PH16-71-ben. Ebben egy 24 magos és 32 szálas Intel Core i9-13900HX Raptor Lake-HX processzor és 32 gigabájt DDR5 memória lesz, így a hardcore játékosok örülhetnek. Pláne azért is, mert a laptopos RTX 4080 GPU lesz benne, ami 58 SM-mel, 7424 maggal, illetve egy 192 bites interfészen 12 gigabájtnyi GDDR6-tal rendelkezik.

A GPU ugyanazt az Ada Lovelace AD104 dizájnt használja, amit a GeForce RTX 4070 Ti, de ehhez képest kissé visszafogottabb módon, ugyanis az asztali RTX 4080 videókártyához képest 24%-kal kevesebb maggal bír. Órajele a benchmark teszt során 2010 MHz-ig kúszott fel. Ettől függetlenül a leggyorsabb Ampere laptop chiphez, az RTX 3080 Ti-hez képest 20%-kal nagyobb teljesítményre képes, és a laptopos 3080-assal összevetve is 29%-os teljesítménynövekedésről van szó. Ez még jobb is lehet, mire a boltokba jut a laptopos GPU, így 30-40%-os ugrásra számíthatunk az RTX 3080 Ti után.

Az Nvidia Ada Lovelace architektúrájú RTX 4000-es laptop GPU-i 30%-kal erősebbek lesznek az előző sorozathoz képest, de eközben jön a DLSS3, továbbá a sugárkövetéses (ray tracing) teljesítmény is javulni fog. Sok terméket a cég januárban fog bejelenteni, ami egybe fog esni az Intel nemsokára megjelenő Raptor Lake-H processzoraival. Nem kizárt, hogy az Intel a CES-en jelenti be ezeket a CPU-kat, az Nvidia pedig január végére, február elejére pedig már a boltokban láthatja a Raptor Lake-H + RTX 4000 laptopokat. (És biztosan nem lesznek olcsóak!)

Szóval teljesítményben erős lesz laptopokban is az új RTX 4000-es sorozat, de kérdés, hogy mekkora fogyasztás párosul hozzá, ugyanis az asztali videókártyák esetében ez kiemelt mértékben megugrott.

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu