Star Wars: Kiderült, miért utálja George Lucas Jabba a hutt karekterét

MOZI HÍREK – Jabba a hutt köztudottan George Lucas egyik legkevésbé kedvelt Star Wars-karaktere. Most végre megtudtuk, hogy miért.

 

A Star Wars egy hosszú ideje futó sci-fi multimédiás franchise, amely a Skywalker család, egy láthatatlan erő, az Erő és az Erő-használók titokzatos rendje, a Jedik körül forog. Több tucat film, tévéműsor, képregény, regény és videojáték közül választhatunk, így a Star Wars franchise a véget nem érő tartalmak mennyisége, amely folyamatosan újdonságokkal szolgál.

Annak ellenére, hogy a Disney 2012-ben felvásárolta a Lucasfilmet (USA Today szerint), nem feledkezhetünk meg arról a tényről, hogy George Lucas, a milliárd dolláros franchise megalkotója volt a messzi-messzi galaxis szíve és lelke, aki elhozta nekünk a mindannyiunk által ismert és szeretett karaktereket. Bár Lucas azóta visszalépett, óriási szerepe volt abban, hogy a Star Wars eljutott oda, ahol ma tart. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden egyes döntést szeretett volna. Néhányan talán meglepődnek, ha megtudják, hogy Lucas nem rajongott Jabba a huttért. Íme, miért.

Mielőtt Jabba a hutt óriási csigaszerű lényként jelent meg, eredetileg ember volt. Jabba első megjelenésekor az Egy új reményben egy nagydarab, bundát viselő férfi, aki inkább egy tipikus gengszter, akit Declan Mulholland alakít. Lucas rendkívül elégedetlen volt azzal, ahogy a jelenet alakult, és végül teljesen kivágta a filmből. 1997-ben azonban megjelent a trilógia különleges kiadása, amelyben a jelenet újra be lett illesztve, és Mulholland helyett egy CGI Jabba szerepelt. A jelenetet azóta többször is átdolgozták – ez egyike az Egy új remény számos változtatásának az évek során -, hogy a legjobb minőséget hozzák el a nézők számára. Annak ellenére, hogy Lucas úgy döntött, újra beilleszti a jelenetet a filmbe, azóta elárulta, hogy ide-oda ugrált a jelenet újabb eltávolítása között.

A Jedi visszatérben láthatjuk Jabbát a teljes undorító dicsőségében, körülvéve a kíséretével a fényűző palotájában, úgy bulizva, mintha nem lenne holnap. Jabba hatalmas bábját vegyes kritikák fogadták, egyesek imádták a fejlett bábkészítés felhasználását egy másvilági teremtmény létrehozásához, míg mások kritizálták a választást. Lucas is azok közé tartozott, akik szerint Jabba egy kicsit zavaró volt. Már csak a bábu súlya, a félmillió dolláros árcédula és az a tény, hogy a Jabba-bábu működtetéséhez több emberre volt szükség, emiatt Lucas némileg megbánta a döntését, hogy egy óriásbábut készíttetett a gengszter szerepére. Ha akkoriban már rendelkezésre állt volna a CGI, feltételezhető, hogy a fenséges Jabba-bábu nem létezne.

 

Jabba a hutt öröksége

 

Jabba a Hutt a Star Wars univerzum egyik legikonikusabb karaktere, és bár aljas módszerei miatt Han és Luke is majdnem kezet fogott a halállal, még mindig a rajongók kedvence. Bár Lucas nem kedvelte Jabba bábját, mégis látványos volt látni egy ilyen fenomenális műalkotást működés közben, különösen az akkoriban rendelkezésre álló korlátozott 80-as évekbeli technológiát figyelembe véve. Bár számos dolog van, amit Lucas nem szeret Jabbával kapcsolatban, de még ő sem tagadhatja le azt a hatást, amit a gengszter a filmvásznonra gyakorolt.

Forrás: USA Today

Spread the love
Avatar photo
theGeek is here since 2019.

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu