Az EU figyelmezteti a Microsoftot, az Activision Blizzard pedig büntetést kapott

A redmondi techóriás és a Bobby Kotick vezette kiadó nem fog egymás karjaiba hullani olyan könnyedén.

 

Az Európai Unió formálisan antitröszt ügyben figyelmeztette a Microsoftot. A Politico forrásai szerint az EU felsorolta, hogy mik az aggodalmak a 68,7 milliárd dolláros tranzakció körül. Az Európai Bizottság korábban már kimondta, hogy a felvásárlást alaposan meg fogja vizsgálni, mert „jelentősen csökkentheti a versenyt a konzolos és PC-s játékok forgalmazásának piacán, beleértve a több játékot kínáló előfizetési szolgáltatásokat és/vagy a felhőalapú streamelő szolgáltatásokat, továbbá a PC-s operációs rendszerek piacán [is csökkentené a versengést].”

A Bizottság főleg azt emelte ki, hogy a Call of Duty-t és további IP-ket visszatartana az Activision Blizzardtól a többi konzolon, illetve az előfizetői és a felhőből való játékot kínáló szolgáltatások esetében is csorbulna a verseny. A Microsoft válasza a Politicónak pedig a szokásos: mindent meg fog tenni a cég, hogy utat találjon a tranzakció lezárására. A Bizottság még novemberben kezdte el a vizsgálatát, és a végső döntését legkésőbb március 23-án fogja közölni.

A Microsoft a szabályozókat már biztosította arró, hogy más konzolokon is ki fogja adni a Call of Duty-t. A franchise-ot tíz éven keresztül kiadná a Nintendo Switchre és a Steamre, és hasonló időtartamról szóló megállapodást kínált a Sony-nak, ha a redmondiak bekebelezhetik az Activision Blizzard Kinget. Jim Ryan azóta a Gamesindustry-nak már elmondta azóta, hogy több ponton is elfogadhatatlannak tartja az ajánlatot. Eközben az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság (FTC) már beperelte a Microsoftot, az Egyesült Királyság verseny- és piacfelügyeleti hatósága pedig szintén vizsgálódik.

Az Egyesült Államok értékpapír- és tőzsdefelügyelete, a SEC pedig 35 millió dollárra büntette az Activision Blizzard Kinget, mert a kiadó nem tudott egy olyan rendszer teremteni, ami a munkahelyi illemtelen viselkedéssel kapcsolatos ügyeket kezelni tudná, továbbá egy bejelentőket, informátorokat védő szabályt is megsértett a Kotick vezette cég, ami beleegyezett a bírság kifizetésébe. A SEC szerint 2018 és 2021 között voltak hiányosságok a kiadóban, mert nem rendelkezett elég információval, hogy megértse a panaszok mennyiségét és „töménységét”.

2016 és 2021 között a korábbi alkalmazottaktól azt is elvárta az Activision Blizzard, hogy mondják el, ha a SEC információigénylés miatt felkereste őket, ezzel megsértve „az informátortörvényt”. Jason Burt, a SEC denveri regionális irodájának igazgatója szerint a volt alkalmazottak akadályozása a SEC-vel való kommunikációban „nemcsak rossz cégirányításra vall, hanem törvénytelen is.”

A Wall Street Journal 2021 novemberében írt arról, hogy Kotick tudott a cégen belüli szexuális zaklatásokkal és visszaélésekkel kapcsolatos vádjairól, de eltitkolta azokat a befektetők elől. 2021 júliusában a kaliforniai méltányos foglalkoztatási és lakhatási osztály (DFEH) is pert indított az Activision Blizzard ellen diszkrimináció és szexuális zaklatás miatt. A 35 millió dollár nem sok, hiszen egy negyedév alatt 1,78 milliárd dolláros nettó bevételt ért el a kiadó…

Forrás: Gamesindustry, PSL

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu