Egy kis trükkel a YouTube-ot is használhatjuk tárhelyként, de nem ajánlott! [VIDEO]

TECH HÍREK – Ha nem elég a Google Drive 15 GB-os tárhelye, akkor érdemes lehet egy másik szolgáltatás lehetőségeit használni, de egy legyintéssel tovaszállhat minden adatunk.

 

AGoogle Drive kellően gyors és megbízható, ám ingyenesen mindössze 15 gigabájtot kínál. Ez nem elég ahhoz, hogy mondjuk 1080p-s vagy 4K-s videókat tároljunk a klienseinknek, ha videóvágással foglalkozunk. Úgyhogy szépen fizetni kell a nagyobb tárhelyért, esetleg bevethetjük az Alphabet mindenki által ismert videómeogsztóját, a YouTube-ot! Videó formájában is tárolhatjuk az adatainkat, és bár ez nem az első alkalom, hogy ilyen megoldásról hallottunk, a YouTube először jutott ilyen formában szóba.

A Hackaday mutatta be DvorakDwatf elképzelését, és mivel március 31-e lett a világ backup napja (azaz ezen a napon érdemes az elmentett adatainkat biztonságosan elhelyezni valahol), talán még találó is, hogy a bájtokat pixeladatként tárolhatjuk a YouTube-on. DworakDwarf kiemelte a GitHubon, hogy ezt az ötletet nem érdemes tömeges tárhelyként bevetni, hanem csak egy trükknek, és így lehet tanulni az adattömörítésből is. Ezért vannak bugok, amiket ő nem kíván kijavítani, és nem is véletlenül, ugyanis ez a feltöltősdi már eléggé közel lehet a YouTube felhasználási feltételeinek megsértéséhez.

A kódot Rustban írta, és az adatokat pixelekké változtatja, hogy videóként lejátszhatóak legyenek. (Emlékszünk még arra, hogy pl. a C64-hez használhattunk kazettákat? Nos, ott hangként tárolták az adatot.) Eredetileg a teljes RGB-spektrumot használta, hogy hatékonyabb kódolás valósuljon meg, ám a YouTube a színezett pixeleken végzett tömörítése ártott, így ezért van egy bináris mód, amit javasolt is használni. Ez is tömörítési gondokat okozhat, méretileg terjedelmesebb, továbbá időigényes, de megbízhatóbb eredményt produkál.

Csakhogy a YouTube algoritmusai felfigyelhetnek erre, és felfüggeszthetik a fiókunkat, nem beszélve arról, hogy a hatalmas videók feltöltése és feldolgozása időigényes tud lenni. Szóval esetleg egy próbát érdemes tenni mondjuk egy régi abandonware játékkal, amit ingyen le lehet tölteni, mert az nem fog több gigabájtnyi helyet elfoglalni…

Forrás: PCGamer

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu