PSVR 2: nem indult valami fényesen a headset – de mit tehet a Sony, hogy mentse a menthetőt?!

TECH HÍREK – Egy könnyű győzelem lehetett volna a PSVR 2 indulása a Sony számára, ám valamit nem vettek figyelembe…

 

 

A Sony jelenlegi generációs virtuális valóság headsetje, a PSVR 2 rázósan indult. Alig több mint egy hónapja van a boltok polcain, de máris látszik az írás a falon. A Sony-nak meg kell tennie néhány szívességet a headsetnek, ha több darabot akar eladni.

Bármilyen nagyszerű is a PSVR 2, még nem igazán él a benne rejlő lehetőségek teljes kiaknázásával.

A játékkönyvtár nagyrészt ötlettelennek tűnik. Tele van más, olcsóbb headseteken is elérhető VR-játékok portjaival. Sok cím például a Meta Quest 2-ről való. A néhány exkluzív játék pedig, mint például a Horizon: Call of the Mountain, teljes áron érkezik. A Sony jól tenné, ha a költségek egy részét a kiváló PS Plus előfizetési szolgáltatásával ellensúlyozná.

Felmerül tehát a kérdés: miért hagyja ki a Sony azt, amiből nagy hasznot húzhatna? Ott van az az érv, hogy a VR még mindig egy hiánypótló terület. Azzal pedig, hogy a VR-játékokat is felveszi a PS Plusra, lehet, hogy csak egy részhalmaz egy részhalmazának szól, miközben mindig van nagyobb hal, több fejet lehet forgatni a márkás Game Catalog választékával.

Csakhogy jelen állás szerint a PSVR 2 az egyetlen eszköz a piacon, ha konzol alapú VR-ről van szó, a Sony pedig egyértelműen azt szeretné, ha a headsetje több lenne, mint egy szerencsés kevesek által élvezhető hiánypótló termék.

A Sony pénzügyi igazgatója, Hiroki Totoki optimizmusát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a 2-es típus túl fogja szárnyalni elődje, a PlayStation VR eladásait.

Jelenleg ez nem tűnik különösebben elérhetőnek, mivel a jelentés szerint az eszköz alulteljesít. Ha ez igaz, akkor azt mondanám, hogy a Sony számára nincs is jobb alkalom, mint most, hogy jobban ösztönözze a játékosbázisát a VR választására. Az árcsökkentés nyilván segítene. Ám még ha az eszköz kiskereskedelmi ára jelentősen csökken is, az csak a probléma felét oldja meg. Továbbra is azt szeretné, ha a játékosok a headset nyújtotta lehetőségek nagy részét megtapasztalhatnák.

Azt hiszem, ezért is kulcsfontosságú a PS Plus a PSVR 2 hosszú távú sikere szempontjából. A játékok többsége jelenleg a konkurens headseteken is elérhető.

Mi lenne tehát, ha ezek közül a viszonylag falatnyi élmények közül néhányat, mint például a Puzzling Places, a Kayak VR és a Townsmen VR, kipróbálhatnánk anélkül, hogy egy fillér pluszt fizetnénk?

Ez a PS Plus felfedezhetőségi tényezőjét táplálja. Nem kellene a játékosoknak tízezreket költeniük egy maroknyi címre.

A Sony valószínűleg ragaszkodik a headset magas árához, ami még inkább indokolja, hogy a headset könyvtárának legalább egy részét a PS Pluson keresztül kínálja. Talán ez egy olyan ász, amelyet a vállalat a kabátujjában tart, és csak a megfelelő pillanatra vár, hogy a PS Plus játékkatalógusát új játékok tömkelegével dobja fel. Ha nem is kapunk árcsökkentést, szerintem ez a legkevesebb, amit a Sony tehet, hogy a PSVR 2 még vonzóbb legyen a szélesebb közönség számára.

Forrás: VGC, Bloomberg

Spread the love
Avatar photo
"Historian by profession, gamer since historical times."

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu