A mesterséges intelligencia a jelszavainkat is képes feltörni!

TECH HÍREK – Egy új tanulmány szerint a mesterséges intelligencia annyit fejlődött, hogy már igazán hatékonyan képes a jelszavak feltörésére az angolul brute force, magyarul pedig nyers erő segítségével.

 

A mesterséges intelligenciának is két oldala van. Lehet hasznos is (nem véletlenül próbálja a Google a Bard nevű megoldását a keresőmotorjába tenni), de káros felhasználási módjai is vannak. Így a jelszavunkat is képes lehet feltörni, és nem kell neki olyan sok idő sem, főleg akkor, ha a technológia fejlődik. Az ezzel foglalkozó tanulmány szerint könnyedén bekövetkezhet a baj, ha a jelszavaink továbbra is csak számokból áll.

A tanulmány egy új, mesterséges intelligencia által vezérelt eszközt, a PassGAN-t vett igénybe, hogy bemutassa, mennyire is komolyan kell venni a jelszavakat. A kutatók 15 millió 680 ezer jelszót vittek át a programon, és a gyakori jelszavakat kevesebb mint egy perc alatt feltörte az esetek 51%-ában. Ha egy órára kihúzzuk az időtartamot, az arány 65%-ra nő. Egy nap? 71%. Egy hónap? 81%. Tehát egy hónap alatt a jelszavak több mint 4/5-ét feltörték.

De nem kell félni: ha tizenkét karakteres a jelszavunk, amiben nagy, illetve kis betűk egyaránt is vannak, akkor ez 289 évig tartana, és ha számokat adunk hozzá, már 2000 évnél tartunk. Szimbólumokkal már 30 ezer évig tartana feltörtni a jelszót. A tanulmány weboldalán ki is lehet számítani, hogy egy brute force jelszófeltörés mennyi ideig tartana. Ha egy tizenegy számból álló karakterhalmazt adunk, azonnal, írja a weboldal, de ha ezt betűkkel írjuk le, akkor hirtelen 2 billió (2000 milliárd) év lett a válasz.

Ne felejtsük, hogy a technológia, így a PassGAN-hoz hasonló szoftverek is fejlődni fognak, így a feltöréshez szükséges idő redukálása majdhogynem fix, ezért érdemes összetettebb jelszavakat alkalmazni. Az, hogy 1234567890, nem fogja megállni a helyét még akkor sem, ha esetleg a routerünkön ez lenne a WiFi jelszava. (Az inkább lustának hangzik…)

Forrás: WCCFTech

 

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu