Más GPU-val szerelt Nvidia GeForce GTX 1650-ek készülnek!

TECH HÍREK – Ezt nem tervezte az Nvidia, de kényszerből mégis az a furcsa helyzet áll fenn, hogy a belépő szintű videókártya az eddigiekhez képest kissé meg fog változni.

 

Az Nvidia GeForce GTX 1650 egy furcsa helyzetű videókártya, ugyanis a 16XX-es kártyák az utolsó GTX-ek, és egyszerre jelentett be őket a cég az RTX 20XX-es családdal. A 1660-asból a Super egy korrekt középkategóriájú megoldás, a 1650 pedig egy alsó-középkategóriájú kártya, ami „alá” kiadta az Nvidia a GTX 1630-at is (emögött nehéz lenne értelmet találni). A GTX 1650 4 GB GDDR5 VRAM-mal rendelkezik (ez lassan már nem elég a játékoknak; 6, sőt, lassan 8 GB VRAM fog kelleni), de ennek ellenére a Steam legújabb hardveres felmérésében a top 10-ben van a használt videókártyák között.

A GTX 16XX kártyák a Turing architektúrára épülnek. Ezekben nincsen DLSS vagy sugárkövetéses (ray tracing) támogatás, cserébe jelentősen olcsón megvásárolhatóak. (Az Amazonon egy GTX 1660 Super 181 dollár. Errefelé ugyanattól a gyártótól ugyanaz a modell 100 ezer forint felett van. Jobban teljesít.) Emiatt az Nvidia külsős gyártói (pl. MSI) arra kényszerülhettek, hogy az eddig használt TU117 GPU-k helyett a TU106-ost használják, írja a Board Channels Forums.

Elfogyott a TU117-es szilikon, így a TU106-ost kell a gyártóknak alkalmaznia a kártyákon, amik 2019 óta kaphatóak (de 2020-ban is történt pár frissítés). Az Egyesült Államokban jobb választás lehet az Inteltől az Arc A310-et vagy az Arc A380-at választani, míg az AMD estében az RX 6300 vagy az RX 6400 lehet kedvezőbb, mert viszonylag jobb árazás mellett több teljesítmény és funkció áll rendelkezésre. Lehet, hogy a TU106 (esetleg TU116) chipek teljesítménye nagyobb lehet, a specifikációk valamelyest módosulhatnak, a chipek pedig nem tudnának többet. Azt sem tudjuk még, hogy GDDR5 vagy GDDR6 VRAM lesz ezeken a kártyákon, és ha nem teljesen új SKU lesz (mivel már van GTX 1650 és GTX 1650 Super, maximum Ti-nek nevezhetik el), akkor a memória specifikációi sem változnak számottevően.

Legalább ezek a kártyák relatíve olcsóak. Igaz, teljesítményben nem kimagaslóak. (Fogyasztásban viszont igen.)

Forrás: WCCFTech

Spread the love
Avatar photo
Anikó, our news editor and communication manager, is more interested in the business side of the gaming industry. She worked at banks, and she has a vast knowledge of business life. Still, she likes puzzle and story-oriented games, like Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, which is her favourite title. She also played The Sims 3, but after accidentally killing a whole sim family, swore not to play it again. (For our office address, email and phone number check out our IMPRESSUM)

theGeek TV

Kiemelt partnerünk: www.konzolkirály.hu